Pišinger torta, pišingeri ili oblatne desert su bez kojih osamdesetih i devedesetih godina blagdani nisu mogli proći u mnogim domovima. Za najsočnije i najmekše pišingere najbolje je ostaviti ih pod kalupom dva dana.
Pišingeri su ime dobili po bečkim slastičarima, ocu i sinu Leopoldu i Oskaru Pischingeru koji su osmislili recept. Taj desert prije 30 i više godina imao je gotovo kultni status te se za novogodišnje i božićne blagdane pravio u mnogim kućanstvima.
Pišingeri su zapravo slični napolitankama, a ako se ostave dovoljno dugo pod kalupom, oblatne će upiti kremu i lijepo omekšati te biti vrlo sočne.
Želite li blagdanski stol obogatiti desertom koji obožavaju sve generacije i za koji ne morate paliti pećnicu, onda svakako isprobajte recept za pišinger tortu.
Sastojci za pišingere (oblatne):
- 30 dag šećera
- 6 jaja
- 5 pločica čokolade za kuhanje
- 15 dag badema ili oraha
- 1 dl ruma
- 20 dag maslaca
- 10 oblatna (dva mala paketa)
Postupak za pišingere:
- Šećer i jaja tucite nad vrelom vodom dok se smjesa ne zgusne. Dodajte razmekšanu čokoladu te orahe ili bademe.
- Kada se smjesa ohladi, dodajte obrađeni maslac i rum te dobro promiješajte.
- S dobivenom smjesom premažite oblatne slažući ih jednu na drugu (mazati strane oblatni s rupama).
- Oblatne stavite pod kalup (primjerice, knjige) i pustite da tako stoje dva dana.
Dobar tek!