Ne morate se oslanjati isključivo na meso da biste tijelu podarili važne bjelančevine i masnoće. Mahunarke poput slanutka i mahuna prepune su njima. Primjerice, samo u stotinu grama slanutka nalazi se oko 19 grama proteina.
Mahunarke su prepune i drugim važnim nutrijentima, a posebice mineralima poput magnezija, kalija i kalcija.
Povrh svega, riječ je o izvrsnim namirnicama za pripremu ukusnog i utješnog variva koje možete skuhati za otprilike dvadesetak kuna.
Sastojci za varivo od slanutka i mahuna:
- 220 grama kuhanog slanutka (jedna mala konzerva)
- 200 grama svježih mahuna
- 200 ml pasirane rajčice
- 2 krumpira
- 2 mrkve
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 litra povrtnog temeljca
- biljno ulje
- sol i papar po želji
Varivo od slanutka - priprema:
- Na malo biljnog ulja prepirjajte luk narezan na sitne komade. Pirjajte dok ne omekša.
- U lonac dodajte i sitno narezani češnjak te pirjajte sve zajedno još oko jednu minutu.
- Ubacite mrkvu narezanu na kockice.
- Ubacite koncentrat rajčice i pasatu te sve dobro promiješajte.
- U lonac stavite i krumpir narezan na manje kockice. Sve dobro promiješajte i zalijte vodom ili povrtnim temeljcem. Ako ne radite kod kuće vlastite temeljce, vrlo lako ga možete napraviti miješanjem tople vode s kupovnim temeljcem u kocki.
- Posolite i popaprite. Dodajte i začinsko bilje po želji poput vlasca, peršina ili bosiljka.
- Ubacite u lonac prethodno kuhani slanutak (ili onaj iz konzerve koji ste ocijedili i isprali pod vodom) te očišćene mahune narezane na manje dijelove.
- Kuhajte sve zajedno oko 20 do 30 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Što su komadići mrkve i kockice krumpira manji, to će vam biti potrebno i manje vremena za termičku obradu.
- Poslužite varivo s kriškom kruha i salatom po želji. Po varivu možete dodati i malo sjemenki bundeve.
Savjet plus:
U varivo možete staviti i smrznute mahune. No njih stavite otprilike pet do deset minuta prije kraja termičke obrade da se ne raskuhaju u varivu.
Inspirajte se ostalim receptima za varivo:
Dobar tek!