Ne morate se oslanjati isključivo na meso da biste tijelu podarili važne bjelančevine i masnoće. Mahunarke poput slanutka i mahuna prepune su njima. Primjerice, samo u stotinu grama slanutka nalazi se oko 19 grama proteina.

Mahunarke su prepune i drugim važnim nutrijentima, a posebice mineralima poput magnezija, kalija i kalcija.

Povrh svega, riječ je o izvrsnim namirnicama za pripremu ukusnog i utješnog variva koje možete skuhati za otprilike dvadesetak kuna.

Sastojci za varivo od slanutka i mahuna:

  • 220 grama kuhanog slanutka (jedna mala konzerva)
  • 200 grama svježih mahuna
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • biljno ulje
  • sol i papar po želji

Varivo od slanutka - priprema: 

  1. Na malo biljnog ulja prepirjajte luk narezan na sitne komade. Pirjajte dok ne omekša.
  2. U lonac dodajte i sitno narezani češnjak te pirjajte sve zajedno još oko jednu minutu.
  3. Ubacite mrkvu narezanu na kockice.
  4. Ubacite koncentrat rajčice i pasatu te sve dobro promiješajte.
  5. U lonac stavite i krumpir narezan na manje kockice. Sve dobro promiješajte i zalijte vodom ili povrtnim temeljcem. Ako ne radite kod kuće vlastite temeljce, vrlo lako ga možete napraviti miješanjem tople vode s kupovnim temeljcem u kocki.
  6. Posolite i popaprite. Dodajte i začinsko bilje po želji poput vlasca, peršina ili bosiljka.
  7. Ubacite u lonac prethodno kuhani slanutak (ili onaj iz konzerve koji ste ocijedili i isprali pod vodom) te očišćene mahune narezane na manje dijelove.
  8. Kuhajte sve zajedno oko 20 do 30 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Što su komadići mrkve i kockice krumpira manji, to će vam biti potrebno i manje vremena za termičku obradu.
  9. Poslužite varivo s kriškom kruha i salatom po želji. Po varivu možete dodati i malo sjemenki bundeve. 

Savjet plus:

U varivo možete staviti i smrznute mahune. No njih stavite otprilike pet do deset minuta prije kraja termičke obrade da se ne raskuhaju u varivu.

Inspirajte se ostalim receptima za varivo:

Recept za fino varivo koje ćete skuhati u pola sata Varivo od krumpira koje je jeftino, ukusno i tako paše po hladnom vremenu Ručak za 20-ak kuna: Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja Recept za brzo i jednostavno varivo s lećom koje će okrijepiti dušu i tijelo Brzi ručak: Recept za fino varivo koje puca od proteina Ručak za 15-ak kuna: Recept za ukusno varivo puno proteina

Dobar tek!