Kada u kuhinji i hladnjaku nemate previše namirnica, a zaželjeli ste se nekog brzinskog deserta, spas potražite u ovom ukusnom kolaču s jabukama za koji vam treba samo jedno jaje, dvije jabuke i minimum dodatnih sastojaka. Ovaj recept pravi je internetski hit, a jedan od razloga za to je i činjenica da vam za njegovu pripremu ne treba ni mikser ni pećnica.

Naime, on se peče u tavi na štednjaku ili indukcijskojploči za kuhanje. Mnogi su na društvenim mrežama i YouTubeu objavili svoje varijante ovog deserta, a mi vam donosimo recept s kanala Arab Sweet koji je dosad skupio više od 30 milijuna pregleda.

Sastojci za nadjev:

  • 2 velike jabuke
  • 30 grama maslaca
  • 30 grama šećera
  • cimet po želji

Sastojci za tijesto:

  • 1 jaje
  • 30 grama šećera
  • 8 grama vanilin-šećera
  • 30 ml ulja
  • 150 grama jogurta
  • 140 grama glatkog brašna
  • 8 grama praška za pecivo

Priprema kolača od jabuka:

  1. Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite koštice te naposljetku narežite na ploške.
  2. Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U tavi rastopite maslac i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i pirjajte na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte. Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte sa špatulom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.
  4. Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjurom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga izručiti na tanjur. Zatim ga jednostavno s tanjura opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta.

Dobar tek!