Dan svete Lucije obilježava se 13. prosinca i tada se sije pšenica, simbol života u kršćanstvu. Sveta Lucija zaštitnica je vida, odnosno slijepih (tjelesno i duhovno) te ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača, a ime Lucija i danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj.

Na dan svete Lucije 13. prosinca Lucije slave svoj imendan, a to nježno tradicionalno ime u posljednje vrijeme doživljava renesansu te ga mnogi roditelji u Hrvatskoj opet rado biraju za svoje djevojčice.

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači 'svjetlost, sjaj, jasnoća'. U prošlosti se često davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana, kada se ponovno rađa i Sunčeva svjetlost.

Kakvo značenje krije ime Lucija, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Prema numerologiji, pripadajući broj imenu Lucija je sedam, što znači da su osobe koje se tako zovu sklone analiziranju, pune su razumijevanja i znanja, studiozne, sklone promišljanjima te su izuzetno svjesne sebe i svijeta koji ih okružuje.

Vjeruje se da Lucije naročito cijene mnoge profinjene aspekte života, kao što su glazba, likovna umjetnost i književnost, ali i prirodu, u kojoj pronalaze mir i opuštanje. Često su Lucije i izuzetno talentirane u tim područjima.

Ako je vaše ime Lucija, to znači da vas krasi velika osjećajnost, a često osjećate i ono što ne možete razumjeti. To vas može i uznemiriti, ali brzo ćete se sabrati i pokušati sami sebi razjasniti zbog čega se osjećate tako.

Volite provoditi vrijeme sami, ali i biti u društvu drugih ljudi, u kojem ste često zvijezda zabave. Nakon što se nauživate društva, povući ćete se u svoja četiri zida i uživati u miru i opuštajućoj samoći.

U životu se ne volite žuriti. Najviše volite kada možete nešto raditi polako i u miru te rješavati stvari jednu po jednu.

Žudite za razumijevanjem i ljubavlju, ali vaša samosvijest često vas sprječava da pronađete sreću koju tražite. Nemali broj puta znali ste se razočarati i biti pogrešno shvaćeni jer niste znali izraziti svoje misli.

Poznate žene koje nose ovo ime jesu glumice Lucija Šerbedžija i Lucy Liu, pjevačica Lucija Ćustić Luce te fiktivni lik iz stripa Peanuts Lucy van Pelt.

Kakve su osobe koje nose imena Nikolina i Nikola?

Kakve su osobe koje nose ime Barbara?

Kakve su osobe koje nose ime Leona?

Snalažljive i odlučne: Kakve su osobe koje nose ime Ana?

Kakve su osobe koje nose ime Ivana?

Kakve su osobe koje nose ime Lidija?

Kakve su osobe koje nose ime Maja?

Sretan imendan!