Na današnji dan katolici slave svetu Barbaru, zaštitnicu rudara i dobre smrti. Prema legendi, svetu Barbaru mučio je i ubio vlastiti otac, kojega je nakon toga ubila munja, zbog čega Barbara štiti i od vatre i munja.

Sveta Barbara zaslužna je za popularnost tog imena i njegovih varijanti u zemljama diljem svijeta.

U Hrvatskoj je ime Barbara često i nalazi se među prvih sto imena po brojnosti. U zemlji živi više od 10.000 imenjakinja, a velik je dio njih na sjeveru države.

Na današnji dan katolici slave svetu Barbaru, zaštitnicu rudara i dobre smrti.

Ime ima grčko podrijetlo i izvedeno je od riječi barbar, što znači 'tuđi'. Latinski barbarus pak znači 'strani i divlji'. Skraćena verzija imena je Barbi, a još neke izvedenice su Barica i Bara.

Kakvo značenje krije ime Barbara, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija.

Osobe tog imena dobro se snalaze u ulozi mirnog posrednika koji teži harmoniji u odnosima, odgovara im nježnost, pažnja i osjećajnost, a radi se i o osobama koje karakteriziraju toplina, smirenost i osjetljivost. Također, imaju diplomatski pristup rješavanju problema.

Kada je u pitanju ljubav, te osobe učinit će sve da njihov odnos s partnerom bude ugodan i skladan. Svom partneru nude sigurno i emocionalno utočište.

Poznate žene s ovim imenom, između ostalih, su pjevačica i glumica Barbara Joan "Barbra" Streisand, hrvatske glumice Barbara Nola i Barbara Rocco te bivša američka prva dama Barbara Bush.

Pročitajte i: