25. ožujka jedan je od dana kad je u Katoličkom kalendaru pisano ime Maja pa one danas slave imendan. Radi se o imenu koje ima više značenja, ali i više je datuma u godini na koje Maje slave imendan. Jedan od njih je današnji.

Kada su u pitanju razna značenja, između ostalog, Maja je rimska božica polja i plodova koja se povezuje s proljećem, a po njoj je nazvan peti mjesec u godini (maj, svibanj).

Prema još jednom tumačenju, ime Maja ima podrijetlo u grčkoj mitologiji i dolazi od grčkog imena Μαῖα, a ona je pak bila jedna od sedam Atlantovih i Plejoninih kćeri. Bila je najstarija, najljepša, ali i najsramežljivija. U nju se, kaže mitologija, zaljubio bog Zeus, kojem je rodila sina, boga Hermesa.

Tu nije kraj tumačenjima imena Maja. Prema nekim etimolozima, ime je izvedeno iz indoeuropskog korijena meg, koji znači 'velik', a prema drugima korijen imena je ma, što znači 'dobra majka'.

Beba 20 najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u Hrvatskoj

U hinduističkoj mitologiji Maja je božica iluzije i nestvarnoga, a samo ime znači upravo 'iluzija'.

Maja je između ostalog i čest nadimak za Marije, a kada čuju to ime, mnogi odmah pomisle i na Pčelicu Maju, ali i na Maju, junakinju popularne serije slikovnica.

POPULARNO IME

Ime Maja u Hrvatskoj je vrlo popularno, a posebno popularno bilo je između 1978. i 1984. godine. U zemlji živi više od 20 tisuća tih imenjakinja. Maja je jedno od imena koje asocira na proljeće i u sebi nosi živost ovoga godišnjeg doba, a ime Maya popularno je i na svjetskoj razini.

Beba 50 dječjih imena s liste najpopularnijih na svijetu u 2018. koja možemo ukrasti

NUMEROLOGIJA I POZNATE MAJE

Značenje imena Maja objašnjava i numerologija, prema kojoj se radi o originalnim i inventivnim osobama koje su ozbiljne, odane i stabilne. Ove osobe imaju stalnu želju za novim znanjem i vole dijeliti s drugima. Slijediti sreću ovim osobama znači baviti se istraživanjem na raznim poljima.

Osim Pčelice Maje i Maje junakinje cijelog niza slikovnica, poznate žene s ovim imenom su, između ostalog, i književnica Maya Angelou, glumica Maya Rudolph i pjevačica Maja Blagdan.

Imendan s Majama dijele i Marijane.

Vesna Kakve su osobe koje nose ime Vesna?

Ime Patrik 'Plemenit čovjek': Kakve su osobe koje nose ime Patrik?

Sandra Kakve su žene koje nose ime Sandra?

Valentina Kakve su osobe koje nose ime Valentina?

Vanja Kakve su osobe koje nose ime Vanja?

Martina Kakve su osobe koje nose ime Martina?

Marija Kakve su žene koje nose ime Marija?

Sretan imendan! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju