Jedno od imena koje roditelji i u Hrvatskoj sve češće biraju za svoje djevojčice svakako je Leona, čiji se imendan obilježava 10. studenog.

Porijeklo ovog nježnog imena snažnog značenja nije teško pogoditi. Leona je ženska verzija muškog imena Leon, koje je nastalo od latinske riječi leo (ili grčke leon), što znači 'lav', dakle Leona bi imala značenje 'lavica'.

Grčka riječ leonidas prevodi se pak kao 'lavlji izgled', a znamo da su lavovi i lavice predivne veličanstvene životinje koje izazivaju divljenje i strahopoštovanje.

Irena Irena: Kakvo je značenje imena koje nosi i božica mira?

Upravo zbog svog značenja Leona je ime koje roditelji nerijetko daju svojim djevojčicama rođenima u horoskopskom znaku lava. Ime Leona tako se vezuje uz pojmove kao što su hrabrost, borbenost, odlučnost, snaga, odvažnost, upornost,...

Darija Sretan imendan! Otkrijte razna značenja imena Darija

Žene koje nose ime Leona također se smatraju vrlo intuitivnima, obzirnima, prilagodljivima i pouzdanima. Želite li u svojoj obitelji imati malu lavicu, možda će ime Leona biti idealan izbor za vašu curicu.

Martina Navratilova Odgovorne i smirene: Kakve su osobe koje nose ime Martina?

Poznate žene koje nose ime Leona su glumica Leona Paraminski i pjevačica Leona Lewis, a treba spomenuti i njihova imenjaka, jednog od najslavnijih glumaca Leonarda DiCaprija.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju