U Francuskoj se 6. siječnja svake godine tradicionalno jede La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. Riječ je o ukusnoj slastici od lisnatog tijesta ispunjenoj aromatiziranom pastom od badema. Kako je napraviti kod kuće, saznajte u našem receptu.
Sastojci za kolač za 10 osoba:
- 450 grama gotovog lisnatog tijesta (podijeljenog u dva komada)
Za nadjev:
- 100 grama bademova brašna
- 100 grama šećera
- prstohvat soli
- korica od pola neprskane naranče
- 100 grama maslaca sa sobne temperature
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice ruma
- 1/8 čajne žličice ekstrakta badema
- 1 badem
Za glazuru:
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka
Priprema:
- U mikseru pomiješajte bademovo brašno, šećer, sol i narančinu koricu. Potom dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok se dobijete glatku smjesu.
- U smjesu dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u hladnjak.
- Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara. Za to će vam pomoći kalup za kolače, a možete se poslužiti i poklopcem od neke zdjele.
- Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u hladnjak na pola sata.
- Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.
- Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta.
- Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove vodom kako krema ne bi iscurila iz kolača tijekom pečenja.
- Tako pripremljeni kolač vratite u hladnjak na pola sata.
- Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka te vilicom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tijekom pečenja.
- Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo. Dobar tek!
Savjet plus:
Unaprijed upozorite svoje ukućane da se u kolaču skriva badem, pa neka jedu pažljivo. Također, pripremite dar iznenađenja za osobu koja u kraljevskom kolaču pronađe taj orašasti plod.
Inspirirajte se i ostalim receptima s bademom: