Prošlo je točno 26 godina od premijere kultne serije "Seks i grad". Prva epizoda emitirana je 6. lipnja 1998. godine, a serija nastala na temelju istoimene knjige autorice Candace Bushnell uskoro je postala pravi kulturološki fenomen.

Galerija

Epizodu po epizodu rušila je ljubavne i seksualne tabue, ali i one modne. Kroz šest sezona originalne serije imali smo priliku vidjeti mnoštvo fantastičnih kombinacija koje je za glavne junakinje osmislila Patricia Field, obožavana američka kostimografkinja i stilistica.

Carrie, Miranda, Charlotte i Samantha Foto: Profimedia

Najveća modna ikona proizašla iz serije definitivno je Carrie Bradshaw. "Puno njezina stila bilo je inspirirano Sarom Jessicom. Vjerujem da se publici svidjela kombinacija skupih i jeftinih komada, dizajnerskih i vintage, zato što je to tada bilo nešto novo i zanimljivo na televiziji, ali također i ostvarivo. Poanta je bila u stilu više nego u modnom dizajnu, garderoba stvarne osobe, ali s puno mašte", rekla je Patricia jednom prilikom.

Žena koja je odijevala Carrie: Šest zlatnih savjeta Patricije Field za dobar stil

Teško je nabrojiti najbolje kombinacije koje je Carrie nosila u seriji zato što ih je jednostavno previše, ali mi smo izdvojili one koje se i danas pamte, sastavljene od komada o kojima obožavatelji serije i dalje raspravljaju.

Carrie Bradshaw u tutu suknjici Foto: Profimedia

Tu je, između ostalog, njezina legendarna baletna suknjica koju je nosila i na najavnoj špici serije.

Kada su Patriciju Field pitali za najbolju kombinaciju koju je osmislila za Carrie, nije dugo tražila odgovor: "Mislim da je moja najdraža kombinacija koju sam stilizirala za Carrie ona iz drugog filma kad sam je odjenula u J'adore Dior majicu i dugačku suknju od tafete."

Omiljena kombinacija Patricije Field koju je osmislila za Carrie Foto: Profimedia

Tko bi mogao zaboraviti kultnu haljinu Johna Galliana za modnu kuću Dior? Kreacija iz kolekcije za jesen/zimu 2000. godine prvo se pojavila u 3. sezoni serije, a zatim ju je Carrie reprizirala u filmu "Seks i grad 2".

Kultna haljina Johna Galliana za Dior Foto: Profimedia

Sjećate li se scene u kojoj su Faca i Carrie upali u jezero usred Central Parka? Toliko je jako željela izbjeći poljubac svog neuhvatljivog ljubavnika da je naposljetku završila u blatnom jezeru, zajedno sa svojom predivnom lepršavom ljetnom haljinom ukrašenom nježnim cvjetnim uzorkom.

Haljina u kojoj je Carrie upala u jezero s Facom Foto: Profimedia

Danas posvuda viđamo cvjetne aplikacije, a upravo ih je Carrie popularizirala sad već davnih dana. Nosila ih je i na početku svoje romanse s Aidanom, a u jednoj od scena uz cvijet se našla i obožavana Dior sedlo-torba.

Cvijet i kultna sedlo-torba kao dokaz da su modni dodaci često važniji od same odjeće Foto: Profimedia

Suprotnost njezinim šarenim izdanjima je kombinacija u kojoj je raskrstila s Facom nakon vijesti o njegovim zarukama s Natashom. Klasična bijela satenska haljina s debljim bretelama spojena je s transparetnim natikačama od PVC-a i malom "boho" torbicom. Bila je ovo svojevrsna najava njezinog novog početka ili barem pokušaja života bez Face.

Zavirite u galeriju i razgledajte još nezaboravnih kombinacija Carrie Bradshaw.

Neutralna bijela haljina u kojoj se Carrie (neuspješno) oprašta od Face na kraju 2. sezone Foto: Profimedia

Carrie u Parizu: Je li "Seks i grad" bolje utjelovio francuski šik?

Emily protiv Carrie: Koja fiktivna trendseterica ima bolji stil?

Stilistica "Seksa i grada": "To je tako depresivan trend, vratite nam francuski šik"

Ovo bi mogla biti haljina sezone: Pogledajte novo izdanje Sare Jessice Parker, baš je wow