Ako želimo pripremiti nešto slatko i ukusno, a nemamo previše vremena i inspiracije, palačinke su uvijek najbolja opcija. Ti predivni paketići savršeno funkcioniraju u raznim varijantama, a sve što nam treba je nekoliko osnovnih sastojaka.
Ne čudi nas što na ovome svijetu postoji toliko varijanti ovog deserta, niti što gotovo svaka država ima svoje tradicionalne palačinke – kad su zaista čudo gastronomije.
Ipak, postoje neke male tajne koje ih čine savršenima, a uz malo kreativnosti ovaj obični desert možemo pretvoriti u slasticu dostojnu skupocjenih restorana. Jednu takvu ideju, s nama je podijelila Mirjana Marčinko Šmit, a u nastavku možete pročitati njezin recept za čokoladne palačinke s malinama.
Sastojci za čokoladne palačinke s malinama:
Za sok od malina:
- 350 g svježih ili smrznutih malina
- 2 dl vode
Za palačinke:
- 120 g glatkog brašna
- 120 g oštrog brašna
- Prstohvat soli
- 1 žlica šećera
- 2 jaja
- 1 dl mineralne vode
- 3,5 dl mlijeka
- Nekoliko kapi ekstrakta od vanilije ili crvene boje za kolače
Sastojci za kremu:
- 150 g bijele čokolade
- 500 g mascarponea
- 1 žličica arome vanilije
- 2 dl vrhnja za šlag
- 100 g mljevenog keksa
Dodatno:
- Svježe maline
- Bijela čokolada
Čokoladne palačinke s malinama - priprema:
- Pripremite sok od malina. Maline prelijte vodom i stavite kuhati. Usitnite u blenderu te procijedite i ohladite.
- Pripremite palačinke. Prosijano brašno, sol i šećer dobro promiješati, dodati pjenjačom umućene tekuće sastojke te dobro umiješati dok ne razbijete sve grudice. Dodati sok od maline i nekoliko kapi ekstrakta maline (ili crvene boje za kolače). Pokriti i ostaviti 10 minuta.
- Palačinke peći na laganoj vatri i malo ulja s obje strane.
- Pripremite kremu. Čokoladu otopite i dodajte siru. Dodati aromu vanilije i vrhnje za šlag i dobro promiješati mikserom. Dodajte mljevene kekse i promiješajte kuhačom.
- Palačinke nadjenuti kremom i uviti. Poslužiti s otopljenom čokoladom i svježim malinama.
Savjet: Palačinke od voća ili povrća raditi malo deblje i peći na laganoj vatri. Smjesa stajanjem postaje gušća, po potrebi razrijediti mlijekom.
Ovaj predivni recept smo pronašli na Instagram profilu Od slatkoga slađe, a u nastavku se možete inspirirati s još zanimljivih recepata:
Dobar tek!