Ako pazite na unos kalorija, a svejedno se ne želite odreći slatkoga, na pravom ste mjestu jer donosimo recept za ukusni, a dosta zdraviji kolač. Radi se o voćnom kolaču koji se priprema brzo i lako i koji ćete zasigurno napraviti ponovno ako ga isprobate.
Voćni kolač bez brašna – sastojci:
Za podlogu:
- 200 g zobenih pahuljica
- 100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
- 100 g smeđeg šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- Po želji pola žličice kardamoma
- 100 ml narančina soka
- 100 ml vode
Za voćni nadjev:
- 800 g malina ili nekog drugog zamrznutog voća
- 5 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica vanilin šećera
- 1 žlica gustina
Voćni kolač bez brašna – priprema:
- Voće staviti u zdjelu, dodati šećer i vanilin šećer i staviti na vatru. Kad prokuha odvojiti malo soka koje je pustilo voće i u njemu rastopiti gustin pa dodati voću. Kuhati do željene gustoće uz neprestano miješanje.
- 100 g zobenih samljeti u brašno i pomiješati s ostatkom zobenih, orasima ili lješnjacima, praškom za pecivo, šećerom i začinima. Dodati narančin sok i vodu pa sve dobro promiješati.
- Smjesu staviti u kalup obložen papirom za pečenje pa žlicom preko cijele površine rasporediti voće.
- Peći oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Prije rezanja dobro ohladiti.
Zdravi kolač blogerice Jelene Marić
Foto: Instagram@JekaMaric
Savjet: Kolač možete servirati i u posudice, poput crumblea.
Recept za ovaj kolač s nama je podijelila gastro-blogerica Jelena Marić. Još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu na Instagramu i u nastavku.
Inspirirajte se s preko 100 recepata za vječne klasike, torte od sira, pite i savijače.
Dobar tek!