Ako vam je ostalo malo riže ili pak rižota, nemojte to bacati, već u svega nekoliko minuta oblikujte tradicionalne kuglice koje će oduševiti i obitelj i prijatelje.
Izvana hrskavi, a unutra tako mekani i punjeni sirom, arancini su prava delicija, posebno ako se posluže uz umak od rajčice. U nastavku možete pronaći recept.
Arancini – sastojci:
- 250 g riže okruglog zrna
- 30 g maslaca
- 50 g parmezana
- 1 jaje
- 200 g gaude
- sol, papar, peršin
Za paniranje:
- krušne mrvice
- brašno
- jaja
- ulje za prženje
Arancini – priprema:
- Skuhajte rižu u posoljenoj vodi i ostavite da se ohladi do temperature na kojoj možete raditi kuglice rukama.
- U rižu dodajte razmućeno jaje, parmezan i začine po želji.
- Oblikujte kuglice. Možete koristiti jušnu žlicu ili žlicu za sladoled kako bi svaka kuglica bile iste veličine.
- U ruci raširite pljeskavicu od riže, dodajte kockicu gaude pa oblikujte kuglicu.
- Ponavljajte dok ne potrošite svu smjesu.
- Kuglicu stavite u brašno, jaja pa u krušne mrvice i pržite u zagrijanom ulju vrlo kratko, dok ne poprime zlatnu boju.
- Poslužite uz umak od rajčice ili gljiva.
Savjet: Ako vam je ostalo malo kuhane riže ili rižota od piletine, rižota od povrća ili pak morskih plodova, također možete dodati jaje, koje će čuvati kuglice od raspadanja, pa postupak nastaviti prema receptu.
Provjerite još jedan recept za hrskave okruglice od riže, a u nastavku pronađite još ideja za jednostavni ručak.
Dobar tek!