Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete? Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od rajčice uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krumpira.

Recepata za ćufte ili mesne okruglice ima koliko ima i kućanstava, to dobro znamo. Svatko od nas ima neki svoj recept po kojem ih kuha i svake su ćufte odlične na svoj način.

Neki dodaju kruh, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od rajčice

Tako pripremljene ćufte mirišu na djetinjstvo i najfinije su nam poslužene s puno pirea od krumpira, iako ih slobodno možete poslužiti i uz kuhanu rižu te tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu. 

Ćufte - sastojci:

Za ćufte/okruglice:

  • 500 g mljevenog mesa (po izboru)
  • 75 g riže
  • 1 luk
  • 2 jaja
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 50 ml vode
  • sol, papar
  • malo sitno sjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice maslinova ulja

Za umak:

  • 500 ml pasirane rajčice
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 l vode
  • sol, papar

Ćufte - priprema: 

  1. Luk i češnjak nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko dvije minute, dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
  2. U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
  3. Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.
  4. U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
  5. Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
  6. Poslužite uz pire od krumpira.

Ako vam umak od rajčice nije baš omiljen, ćufte možete napraviti i na malo drugačiji način, svakako pogledajte i ovaj recept za ćufte u bijelom umaku iz pećnice.

Ćufte bez mljevenog mesa? Da, i to kakve! Škicnite recept za lažne mesne okruglice i iznenadite se sastojcima i okusom. U nastavku možete pronaći još ideja za ručak. 

Kao lazanje, ali brže i lakše: Recept za kremaste njoke s bolonjezom i sirom Tope se u ustima: Recept za lazanje s piletinom i dva fantastična umaka Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original Još bolje od originala? Kad se spoje lazanje i palačinke nastane ovo ukusno jelo Ručak za čitavu obitelj: Recept za punjenu mesnu štrucu Carbonara krumpiri: Ovaj ručak mogao bi čak nadmašiti i original

Dobar tek!