Sočne, slatke, a opet dovoljno kiselkaste i osvježavajuće – borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća.

Uživati u njima možemo i zimi jer su zamrznute borovnice uvijek odličan odabir za nadopunjavanje ukusnih slastica. No ono što nam je u veljači najviše na pameti, neodoljive su krafne.

Klasično se pune najčešće pekmezom od marelice, šljive ili miješanim, a ako ste odlučili napraviti svoje domaće, zanimljiv zaokret bit će džem od borovnica.

Lijepo će uravnotežiti prženo tijesto krafne i tom bogatom okusu dodati svježinu i moći ćete posegnuti bez problema za još jednom domaćom poslasticom, bez osjećaja zasićenosti zbog punjenja koje vam je ponekad možda preslatko.

Dakako, možete njime mazati i palačinke, a bit će ukusan i na kruhu ili sam na žlicu.

Domaći džem od borovnica doista je vrlo jednostavno napraviti, a mi vam donosimo recept za neodoljiv namaz za koji će vam trebati samo tri sastojka i neće vam oduzeti puno vremena.

Sastojci za džem od borovnica

Sastojci su za 450 ml pekmeza, poduplajte ako želite više

  • 600 grama borovnica (svježih ili odmrznutih)
  • 300 grama šećera
  • 1 žlica limunovog soka

Priprema džema od borovnica 

  1. U lonac stavite borovnice, šećer i limunov sok
  2. Lonac stavite na laganu vatru da se šećer polako otopi, miješajte s vremena na vrijeme drvenom kuhačom.
  3. Kad se šećer počne topiti, a voće zagrijavati, uzmite gnječilicu za krumpir i zgnječite borovnice, po želji ostavite koju cijelu
  4. Nakon što se šećer potpuno otopi, pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta, cijelo vrijeme miješajući (da šećer ne zagori na podlozi).
  5. Ako želite provjeriti je li džem gotov, stavite u frižider na nekoliko minuta jedan tanjurić, izvadite ga i na njega staviti malo džema. Ako kada kroz njega prođete prstom džem ima teksturu gela i ne razlijeva se, gotov je.
  6. Prelijte džem u steriliziranu vruću staklenku (ostavite dva prsta prazno). Odmah okrenite staklenku tako da stoji na poklopcu.

Džem od borovnica osvježit će vaše poslastice Foto: Shutterstock

U nastavku pronađite najbolje recepte za krafne i palačinke te ih obogatite ovim finim džemom. 

Detaljan postupak: Najbolji recept za klasične krafne pjenaste poput oblaka

Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Krafne (ni)su komplicirane: 10 najčešćih pitanja o pripremi omiljene slastice

Krafne: Super recept za omiljenu slasticu fašnika

Najlakši recept za krafne iz pećnice mekane poput oblačka