Sočne, slatke, a opet dovoljno kiselkaste i osvježavajuće – borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća.
Uživati u njima možemo i zimi jer su zamrznute borovnice uvijek odličan odabir za nadopunjavanje ukusnih slastica. No ono što nam je u veljači najviše na pameti, neodoljive su krafne.
Klasično se pune najčešće pekmezom od marelice, šljive ili miješanim, a ako ste odlučili napraviti svoje domaće, zanimljiv zaokret bit će džem od borovnica.
Lijepo će uravnotežiti prženo tijesto krafne i tom bogatom okusu dodati svježinu i moći ćete posegnuti bez problema za još jednom domaćom poslasticom, bez osjećaja zasićenosti zbog punjenja koje vam je ponekad možda preslatko.
Dakako, možete njime mazati i palačinke, a bit će ukusan i na kruhu ili sam na žlicu.
Domaći džem od borovnica doista je vrlo jednostavno napraviti, a mi vam donosimo recept za neodoljiv namaz za koji će vam trebati samo tri sastojka i neće vam oduzeti puno vremena.
Sastojci za džem od borovnica
Sastojci su za 450 ml pekmeza, poduplajte ako želite više
- 600 grama borovnica (svježih ili odmrznutih)
- 300 grama šećera
- 1 žlica limunovog soka
Priprema džema od borovnica
- U lonac stavite borovnice, šećer i limunov sok
- Lonac stavite na laganu vatru da se šećer polako otopi, miješajte s vremena na vrijeme drvenom kuhačom.
- Kad se šećer počne topiti, a voće zagrijavati, uzmite gnječilicu za krumpir i zgnječite borovnice, po želji ostavite koju cijelu
- Nakon što se šećer potpuno otopi, pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta, cijelo vrijeme miješajući (da šećer ne zagori na podlozi).
- Ako želite provjeriti je li džem gotov, stavite u frižider na nekoliko minuta jedan tanjurić, izvadite ga i na njega staviti malo džema. Ako kada kroz njega prođete prstom džem ima teksturu gela i ne razlijeva se, gotov je.
- Prelijte džem u steriliziranu vruću staklenku (ostavite dva prsta prazno). Odmah okrenite staklenku tako da stoji na poklopcu.
U nastavku pronađite najbolje recepte za krafne i palačinke te ih obogatite ovim finim džemom.