Džem od borovnica
Džem od borovnica (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica

06-02-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Sočne, slatke, a opet dovoljno kiselkaste i osvježavajuće – borovnice su jedno od najomiljenijih, najukusnijih i najzdravijih voća.

Uživati u njima možemo i zimi jer su zamrznute borovnice uvijek odličan odabir za nadopunjavanje ukusnih slastica. No ono što nam je u veljači najviše na pameti, neodoljive su krafne.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Klasično se pune najčešće pekmezom od marelice, šljive ili miješanim, a ako ste odlučili napraviti svoje domaće, zanimljiv zaokret bit će džem od borovnica.

Lijepo će uravnotežiti prženo tijesto krafne i tom bogatom okusu dodati svježinu i moći ćete posegnuti bez problema za još jednom domaćom poslasticom, bez osjećaja zasićenosti zbog punjenja koje vam je ponekad možda preslatko.

Dakako, možete njime mazati i palačinke, a bit će ukusan i na kruhu ili sam na žlicu.

Domaći džem od borovnica doista je vrlo jednostavno napraviti, a mi vam donosimo recept za neodoljiv namaz za koji će vam trebati samo tri sastojka i neće vam oduzeti puno vremena.

Sastojci za džem od borovnica

Sastojci su za 450 ml pekmeza, poduplajte ako želite više

  • 600 grama borovnica (svježih ili odmrznutih)
  • 300 grama šećera
  • 1 žlica limunovog soka

Priprema džema od borovnica 

  1. U lonac stavite borovnice, šećer i limunov sok
  2. Lonac stavite na laganu vatru da se šećer polako otopi, miješajte s vremena na vrijeme drvenom kuhačom.
  3. Kad se šećer počne topiti, a voće zagrijavati, uzmite gnječilicu za krumpir i zgnječite borovnice, po želji ostavite koju cijelu
  4. Nakon što se šećer potpuno otopi, pojačajte vatru, pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta, cijelo vrijeme miješajući (da šećer ne zagori na podlozi).
  5. Ako želite provjeriti je li džem gotov, stavite u frižider na nekoliko minuta jedan tanjurić, izvadite ga i na njega staviti malo džema. Ako kada kroz njega prođete prstom džem ima teksturu gela i ne razlijeva se, gotov je.
  6. Prelijte džem u steriliziranu vruću staklenku (ostavite dva prsta prazno). Odmah okrenite staklenku tako da stoji na poklopcu.

Džem od borovnica osvježit će vaše poslastice Džem od borovnica osvježit će vaše poslastice (Foto: Shutterstock)

U nastavku pronađite najbolje recepte za krafne i palačinke te ih obogatite ovim finim džemom. 

Krafne Detaljan postupak: Najbolji recept za klasične krafne pjenaste poput oblaka

Palačinke Palačinke mekane kao duša: Recept koji uvijek uspijeva

Krafne Krafne (ni)su komplicirane: 10 najčešćih pitanja o pripremi omiljene slastice

Krafne Krafne: Super recept za omiljenu slasticu fašnika

Krafne iz pećnice Najlakši recept za krafne iz pećnice mekane poput oblačka

Pročitaj još
Pročitaj još