Nataša Pralica s nama je podijelila recept za neodoljivo ukusan kolač od banana i čokolade.
Biskvit je sočan, mekan i topi se u ustima. Radi se o bogatom čokoladnom kolaču koji će vas, sigurna je Nataša, oduševiti čim ga probate. Da ne dužimo previše, evo recepta:
Sastojci
Biskvit:
- 7 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica od 1/2 limuna
- 130 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica kakaova praha
- 3 žlice ulja
- 100 ml toplog mlijeka
Krema:
- 2 žumanjka
- 80 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 600 ml mlijeka
- 150 g čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
Ganache:
- 200 g čokolade
- 400 ml vrhnja za šlag
Ostalo:
- 5 manjih banana
Priprema kreme:
- Izradite šećer i žumanjke.
- Dodajte puding od vanilije i 100 ml mlijeka te sjedinite.
- Ostatak mlijeka ulijte u lonac i stavite kuhati.
- Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke.
- Sve zajedno vratite kuhati.
- U vruću smjesu dodajte čokoladu (narezanu ili u kapljicama) i miješajte da se čokolada istopi.
- Kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- U zdjelu ulijte vrhnje za šlag i miksajte ga da postane čvrsto.
- Ohlađenoj kremi uklonite foliju te je izmiksajte.
- Dodajte pripremljeni šlag i sve zajedno sjedinite.
Priprema biskvita:
- Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
- U brašno dodajte prašak za pecivo te promiješajte.
- Potom u drugu zdjelu dodajte žumanjke, šećer i vanilin šećer, izradite pjenasto.
- Dodajte ulje i kratko miksajte.
- Zatim dodajte pripremljeno brašno i naribanu koricu od limuna te sjedinite.
- Smjesi dodajte pola pripremljenih bjelanjaka pa kratko promiješajte pjenjačom.
- Dodajte ostatak bjelanjaka i sve sjedinite pjenjačom.
- Smjesu podijelite na dva dijela.
- U jedan dio dodajte kakaov prah i sjedinite pjenjačom, a drugi dio ostavite svijetle boje.
- Tamni dio rasporedite na masni papir u kalup dimenzija 19 x 32 cm.
- Zatim umiješajte svijetli dio da bude šareno.
- Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
- Vrući biskvit izbodite vilicom i prelijte sa 100 ml toplog mlijeka.
- Ostavite ga da se ohladi.
Priprema ganacha:
- Preko narezane čokolade prelijte vrhnje za šlag.
- Istopite u mikrovalnoj ili na pari.
- Ostavite da se prohladi.
Slaganje kolača od banane i čokolade:
- Preko biskvita rasporedite pola kreme.
- Na kremu poslažite izrezane banane.
- Rasporedite ostatak kreme.
- Istresite i rasporedite prohlađeni ganache.
- Kolač stavite u frižider preko noći da se stegne.
Kako Nataša Pralica priprema kolač od banane i čokolade, pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u na kraju ovog teksta, a taj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.
Ako volite kolače s bananama i drugim voćem, mogli bi vam se svidjeti i ovi recepti: