Tikvice su tako jednostavne, a tako svestrane; niskokalorične su, a prepune raznih nutrijenata. Mlade tikvice idealne su za konzumaciju u sirovom obliku, kao i za ovu divnu gustu juhu. Uz tikvice smo u nju dodali i poriluk, i pastrnjak, i puno finih začina.

 

Juha od tikvica - sastojci

  • 4 mlade tikvice
  • 1 poriluk
  • 1 pastrnjak
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko grančica timijana
  • prstohvat čili pahuljica
  • pola žličice mljevenog kumina
  • 750 ml temeljca ili vode
  • 150 ml mlijeka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Juha od tikvica - priprema:

  1. Operite tikvice i narežite ih na kolutiće (bez guljenja) ili na kockice podjednake veličine. Očistite poriluk, operite ga i narežite na kolutiće. Pastrnjak ogulite i narežite na sitne kockice.
  2. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni češnjak, čili pahuljice i timijan pa odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte jedno 7-8 minuta, dodajte kumin i pastrnjak, kratko propirjajte.
  3. Dodajte tikvice pa zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite te nastavite kuhati na srednje jakoj vatri oko 30 minuta pa štapnim mikserom pretvorite u gustu juhu.
  4. Na kraju dodajte mlijeko, pustite da juha kratko prokuha pa po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
  5. Poslužite u dubokim tanjurima, uz kockice preprženog kruha i pokapano maslinovim uljem.

Savjet: Za još kompletniji obrok napravite brzinske krutone. Izrežite kruh na kockice, prelijte ga maslinovim uljem pa stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko pet do sedam minuta na 200 stupnjeva. 

Isprobajte i naš recept za hladnu juhu od tikvica, a ako volite ovo ljetno povrće, provjerite kako pravilno skladištiti tikvice

U nastavku možete pronaći još recepata za ukusne juhice. 

Juha koja se ne kuha: Hladna juha od krastavaca savršena je i za najveće vrućine Isprobajte recept za juhu od tikvica koja hrani i hladi Jednostavni i brzi recept za kremastu juhu od gljiva, savršenu za zimski ručak Ova ukusna juha od zelenog povrća umirit će vašu probavu, ali i cijeli organizam Recept za krepku juhu od karfiola koja grije poput dekice

Dobar tek!