Hladna juha od krastavaca
Hladna juha od krastavaca (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Juha koja se ne kuha: Hladna juha od krastavaca savršena je i za najveće vrućine

26-07-2024 Piše N.H.
komentari

Jela na žlicu ne moramo se odreći ni tijekom najvećih vrućina, samo možemo prijeći na njihove hladne varijante, a juhu od krastavaca stvarno vrijedi probati.

Ljeto nam nudi obilje svježih i ukusnih plodova koji su puni vitamina, ali i sjajno osvježavaju, a jedan od njih je i krastavac.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

To ljetno povrće puno je vitamina C, kalija, magnezija, kalcija i drugih vitamina i minerala, a zbog visokog udjela vode u sastavu savršeno je za konzumaciju tijekom toplinskih valova jer hidrira i osvježava organizam u trenu.

Osim u ukusnim šarenim salatama i drugim laganim ljetnim jelima, krastavac će odigrati odličnu ulogu i u ukusnoj hladnoj juhi koja će na vaše tijelo djelovati kao trenutačno osvježenje, a pritom ga nahraniti prijeko potrebnim hranjivim tvarima.

Hladna juha od tikvica vrlo je slična ovoj od krastavaca, ali ova donosi još veću dozu osvježenja pa tako čini idealno lagano ljetno jelo.

Hladna juha od krastavaca – sastojci

  • šest krastavaca srednje veličine
  • 350 ml grčkog tipa jogurta
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 3 jušne žlice limunovog soka
  • 2 jušne žlice sitno sjeckanog svježeg kopra (ili sušenog)
  • 1 režanj češnjaka
  •  ¾ čajne žličice soli
  • pola čajne žličice meda
  • papra po želji
  • sjeckana svježa menta ili bosiljak, po želji


Hladna juha od krastavaca – priprema

  1. Nasjeckajte krastavce na manje komade, a režanj češnjaka na sitno.
  2. U blenderu (ili štapnim mikserom) miksajte krastavce, jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, kopar, češnjak, sol, med i malo mljevenog papra dok smjesa na postane glatka. Preliti u lonac ili posudu s poklopcem i staviti u hladnjak na 4 sata.
  3. Pri posluživanju raspodijelite u zdjelice i pokapajte po želji maslinovim uljem. Ukrasite kriškama krastavca, listićima mente, bosiljka, koprom. Ma čime god poželite.


Dobar tek!

U nastavku se inspirirajte s još finih, brzih i osvježavajućih recepata za lagana ljetna jela.

Hladna juha od tikvica odlična je za vruće dane Isprobajte recept za juhu od tikvica koja hrani i hladi

Ljetna salata s tjesteninom Tko još kuha kad je vruće? Recept za ljetnu salatu s tjesteninom i pestom

Slika nije dostupna Jeftini i brzi recept za osvježavajuću salatu s tjesteninom uz koju ne treba baš ništa drugo

Slika nije dostupna Vitaminska bomba: Recept za ukusnu salatu koja će vas držati sitima cijeli dan

Punjena zelena salata Malo kalorija, ali puno proteina: Evo ideje za fini i brzi ručak

Tortilja s tunom i povrćem Kad je vani vruće: Brzi recept za fini ručak pun proteina gotov u pet minuta

 

Pročitaj još
Pročitaj još