Iz Italije nam dolaze Maritozzi, debeljuškasta peciva nalik krafnama koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Mogli bismo ih opisati kao krafne s puno manje grižnje savjesti, jer se ne peku u dubokom ulju, već u pećnici. Nakon što su gotove, razrežu se po sredini i napune omiljenim nadjevom. Ako ćete se držati tradicije, napunite ih tučenim slatkim vrhnjem, ali super pašu i s džemovima, čokoladom ili svježim voćem
U nastavku pročitajte recept za tako dobra talijanska peciva koji ćete sigurno ponoviti više puta.
Maritozzi – sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 2 paketa suhog kvasca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 3 žlice meda
- Ribana korice jedne velike naranče
- 60 ml rastopljenog maslaca
Za premaz:
- 1 jaje
- 1 žlica vrhnja za šlag
Za punjenje:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 150 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- Žumanjak
- 30 g gustina
Maritozzi – priprema:
- Aktivirajte kvasac. U šalicu stavite kvasac, dodajte šećer i 100 ml mlijeka pa ostavite sa strane 10 minuta. U duboku zdjelu stavite brašno, a u sredini napravite rupu. U rupu dodajte lagano razmućeno jaje, med, rastopljeni maslac, koricu naranče, aktivirani kvasac te ostatak toplog mlijeka.
- Zamijesiti glatko dizano tijesto. U ovom koraku se trebate naoružati strpljenjem i tijesto mijesiti oko 10 minuta neprestano. Glatko tijesto staviti na toplo i prekriti krpom. Ostavite tijesto sat vremena kako bi se udvostručilo.
- Tijesto podijeliti na 10 – 12 jednakih dijelova. Oblikovati kuglice, a nakon toga svaku rukom produljiti kako biste dobili oblik kao na fotografiji.
- Talijanske krafne odložiti na papir za pečenje, pokriti krpom i ostaviti još sat vremena. Za to vrijeme pripremite kremu.
- Vrhnje za šlag umutite do čvrste teksture. Pomiješajte šećer, žumanjak, mlijeko, gustin i ekstrakt vanilije pa stavite na vatru. Miješajte sve dok se ne zgusne. Na kraju dodajte šlag pa sve dobro promiješajte.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a peciva premažite mješavinom jaja i slatkog vrhnja. Pecite oko 25 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
- Kad su se peciva ohladila, zarežite ih po sredini. Pazite kako ne biste prerezali do kraja. Punite peciva kremom, a na kraju zagladite špatulom.
Savjet: Ako nemate previše vremena, ne morate raditi nadjev, već ih možete napuniti čokoladom, džemovima ili svježim voćem. Također, odličan je izbor samo umutiti slatko vrhnje, dodati koricu naranče i ekstrakt vanilije pa ih napuniti.
Uživajte u ovoj slatkoj deliciji iz susjedstva, a u nastavku pronađite još finih recepata.
Dobar tek!