Iz Italije nam dolaze Maritozzi, debeljuškasta peciva nalik krafnama koja će vas osvojiti na prvi zalogaj. Mogli bismo ih opisati kao krafne s puno manje grižnje savjesti, jer se ne peku u dubokom ulju, već u pećnici. Nakon što su gotove, razrežu se po sredini i napune omiljenim nadjevom. Ako ćete se držati tradicije, napunite ih tučenim slatkim vrhnjem, ali super pašu i s džemovima, čokoladom ili svježim voćem

U nastavku pročitajte recept za tako dobra talijanska peciva koji ćete sigurno ponoviti više puta.

Maritozzi – sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 paketa suhog kvasca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 3 žlice meda
  • Ribana korice jedne velike naranče
  • 60 ml rastopljenog maslaca

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vrhnja za šlag

Za punjenje:

  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Žumanjak
  • 30 g gustina

Maritozzi – priprema:

  1. Aktivirajte kvasac. U šalicu stavite kvasac, dodajte šećer i 100 ml mlijeka pa ostavite sa strane 10 minuta. U duboku zdjelu stavite brašno, a u sredini napravite rupu. U rupu dodajte lagano razmućeno jaje, med, rastopljeni maslac, koricu naranče, aktivirani kvasac te ostatak toplog mlijeka.
  2. Zamijesiti glatko dizano tijesto. U ovom koraku se trebate naoružati strpljenjem i tijesto mijesiti oko 10 minuta neprestano. Glatko tijesto staviti na toplo i prekriti krpom. Ostavite tijesto sat vremena kako bi se udvostručilo.
  3. Tijesto podijeliti na 10 – 12 jednakih dijelova. Oblikovati kuglice, a nakon toga svaku rukom produljiti kako biste dobili oblik kao na fotografiji.
  4. Talijanske krafne odložiti na papir za pečenje, pokriti krpom i ostaviti još sat vremena. Za to vrijeme pripremite kremu.
  5. Vrhnje za šlag umutite do čvrste teksture. Pomiješajte šećer, žumanjak, mlijeko, gustin i ekstrakt vanilije pa stavite na vatru. Miješajte sve dok se ne zgusne. Na kraju dodajte šlag pa sve dobro promiješajte.
  6. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a peciva premažite mješavinom jaja i slatkog vrhnja. Pecite oko 25 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
  7. Kad su se peciva ohladila, zarežite ih po sredini. Pazite kako ne biste prerezali do kraja. Punite peciva kremom, a na kraju zagladite špatulom.

Maritozzi krafne Maritozzi krafne (Foto: Shutterstock)

Savjet: Ako nemate previše vremena, ne morate raditi nadjev, već ih možete napuniti čokoladom, džemovima ili svježim voćem. Također, odličan je izbor samo umutiti slatko vrhnje, dodati koricu naranče i ekstrakt vanilije pa ih napuniti. 

Uživajte u ovoj slatkoj deliciji iz susjedstva, a u nastavku pronađite još finih recepata. 

Božićne princes-krafne Recept za božićne princeze koje mame okusom i izgledom

Krafne Krafne: Super recept za omiljenu slasticu fašnika

Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića

Krafne iz pećnice Najlakši recept za krafne iz pećnice mekane poput oblačka

Dobar tek! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju