Ako vam je od ručka ostalo malo riže ili rižota, nipošto je nemojte bacati jer ostaci popularnog priloga u svega pola sata mogu postati savršeno jelo koje će oduševiti sve ukućane, a najviše djecu.
Izvana hrskave, iznutra tako sočne i kremaste, okruglice od riže savršen su izbor kad želite pripremiti nešto novo i drukčije, a pritom sačuvati vrijeme, energiju i novac. Možete ih puniti bilo čime, a ako nemate ostatke rižota, jednostavno skuhajte malo riže i nastavite pripremati jelo po receptu.
Okruglice od riže – sastojci:
- 250 g riže za rižoto
- 150 g parmezana
- 1 jaje
- 150 g gaude
- sol, papar, peršin, vlasac
- 100 g maslaca
Za paniranje:
- brašno
- jaja
- krušne mrvice
- biljno ulje
Okruglice od riže - priprema:
- Skuhajte rižu, dodajte maslac pa je dobro ohladite. Dodajte jaje, parmezan i začine pa sve dobro promiješajte u kompaktnu smjesu.
- Gaudu narežite na kockice. Žlicom uzmite smjesu kako bi kuglice bile jednake veličine. Rižu punite kockicom gaude pa je rukama oblikujte u kuglicu.
- Stavite u brašno, jaja i krušne mrvice pa pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
- Poslužite kao svečani prilog ili kao glavno jelu uz dodatak osvježavajuće salate i koje kapljice limuna.
Savjet: Ako vam je ostao bilo kakav rižoto – pileći, povrtni ili pak riblji, u svaki od njih možete dodati jaje pa oblikovati kuglice prema receptu. Možete ih puniti po vlastitom ukusu ili ih ostaviti prazne i takve pohati.
U nastavku se možete inspirirati s još ideja za ukusni, lagani i prihvatljivi ručak.
Dobar tek!