Vučeno tijesto i kremasti sir kombinacija je na koju malo tko može ostati ravnodušan. Još ako joj dodamo zeleno povrće i poslužimo uz jogurt – dobijemo omiljenu deliciju kojoj se uvijek rado vraćamo.
U nastavku vam donosimo recept za pite zeljanice za koje ne morate paliti pećnicu, a tako su ukusne da u sekundi nestaju s tanjura.
Pite zeljanice – sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 paket suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 3 žlice ulja
- 2 žlice jogurta
- 1 žličica soli
- 300 ml mlake vode
Za nadjev:
- 300 g svježeg špinata
- malo nasjeckanog poriluka
- 300 g kremastog sira (najbolje feta)
- 2 žlice maslinova ulja
Pite zeljanice – priprema:
- Zamijesite tijesto. Od ukupne količine odvojite 200 ml vode pa je zagrijte. U toplu vodu dodajte kvasac i šećer i ostavite sa strane da se aktivira. U dubljoj posudi promiješajte brašno i sol, napravite udubljenje i dodajte aktivirani kvasac te ostatak vode, jogurt i ulje.
- Umijesite meko, elastično i neljepljivo tijesto. Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na šest jednakih dijelova. Pokrijte krpom i ostavite da odmara barem sat vremena.
- Pripremite nadjev. Špinat blanširajte i sitno nasjeckajte, dodajte mu sjeckani poriluk pa sve dobro sjedinite sa sirom.
- Svaku kuglu tijesta tanko razvaljajte, napunite nadjevom pa preklopite.
- Svaku zatvorenu piticu premažite uljem pa pecite na suhoj tavi bez ulja dok ne poprimi zlatnu boju sa svake strane.
- Poslužite uz jogurt.
Postupak pripreme pite zeljanice po receptu s bloga Ukusi juga (Foto: Instagram@ukusijuga)
Genijalni recept pronašli smo na profilu Ukusi juga, a u nastavku možete pronaći još sličnih ideja za ručak.
Dobar tek!