O kolaču naziva ledeni vjetar sve je već davno rečeno, zato ga nećemo ni pokušati opisati, već ćemo s vama podijeliti recept i pozvati vas da ga napravite. Ledni vjetar je kolač za baš sve sezone, zimi ga možete napraviti s bananama i kivijem, a ljeti s jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem.

Kad se na stolu pojavi kolač imena ledeni vjetar, od stola se ne miče dok se ne počisti i zadnja mrvica tog divnog, kremastog kolača koji krase lagane beze kore, mirisna krema od vanilije i sočno voće, ovisno o sezoni.

Ovo je stvarno kolač za sve sezone, zimi je odličan s bananama, kivijem, čak i marelicama iz kompota, a ljeti s divnim, sočnim jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem. Nitko na njega ne ostaje imun, točnije ne znamo baš nikoga tko ne voli ledeni vjetar. A vi?

Sastojci za ledeni vjetar

Kore za ledeni vjetar:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žlica jabučnog octa

Krema za ledeni vjetar:

  • 9 žumanjaka
  • 300 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 3 vanilin šećera
  • 250 g maslaca

Ostalo:

  • voće po izboru (banane, kivi, jagode, maline, i sl.)
  • 500 ml slatkog vrhnja

Priprema ledenog vjetra:

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli i električnim mikserom ih počnite miksati u snijeg, na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer pa ih istucite do kraja, odnosno miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti snijeg.
  2. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite dio smjese, poravnajte je i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C te pecite 60 minuta. Ponovite postupak za druge kore. Ako želite kolač pravokutnog oblika, pecite jednu koru u velikom plehu od pećnice, koju ćete naposljetku rezati na tri dijela.
  3. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im brašno i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u lonac, dodajte smjesu od jaja, sve dobro izmiješajte pa skuhajte gustu, sjajnu kremu. Kremu dobro ohladite pa u ohlađenu dodajte pjenasto izrađeni maslac i sve dobro izmiksajte.
  4. U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje.
  5. Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite kolač: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, po kremi složite narezano voće pa premažite tučenim slatkim vrhnjem. Ponovite isto i s ostale dvije kore pa cijeli kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po vlastitom ukusu. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i filajte na isti način pa naposljetku premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite voćem.

Ako volite kremaste kolače, inspirirajte se i ovim receptima:

Topi se u ustima: Recept za najkremastiju tortu od jagoda Lažni ledeni vjetar: Recept za roladu jednako finu kao obožavani kolač, ali puno jednostavniju Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja Ledeno brdo: Recept za fini kolač koji se priprema brzo i bez paljenja pećnice „Ovo se mora probati“: Fensi tortu s malinama jednostavno je napraviti, a okus je senzacija Za 15 minuta: Čokoladni cheesecake bez pečenja osvaja na prvi zalogaj

Dobar tek!