Šarlota s jagodama
Šarlota s jagodama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Šarlota s jagodama: Najlakši recept za divnu voćnu tortu koja začas nestaje s tanjura

25-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Torta koja se sastoji od slasne, lagane kreme i piškota zove se šarlota, a kad joj dodate zrele, mirisne jagode, onda se zove šarlota s jagodama. Ma kako god da se zove, od tih divnih sastojaka može biti samo jako ukusna i lijepa.

S toplim danima posežemo i za laganijim, prozračnijim desertima, baš kao što je ova ljepotica satkana od piškota, kreme s jogurtom i mascarpone sirom i divnih, zrelih jagoda.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Jagode u desertima pun su pogodak, svojim okusom, mirisom, ali i izgledom obogate baš svaku kremu i svaki biskvit. U kombinaciji sa sirom jagode su već svima dobro poznate, probajte ih i u ovoj elegantnoj verziji s piškotama i jogurtom.

Šarlota s jagodama - sastojci:

Za tortu:

  • 500 g jagoda
  • 400 g piškota
  • 200 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 600 ml čvrstog jogurta
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g mascarpone sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vrećice želatine
  • 2 vanilin šećera
  • 10 žlica vode

Šarlota s jagodama - priprema:

  1. Želatinu stavite u zdjelicu, pomiješajte je s vodom i pustite da nabubri. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, umiješajte šećer u prahu, vanilin šećer, jogurt i mascarpone pa sve dobro izmiješajte. Zagrijte nabubrenu želatinu dok se ne otopi pa je polako umiksajte u pripremljenu kremu.
  2. Izvadite piškote pa im jedan kraj odrežite na visinu kalupa u koji ćete slagati tortu. Samo ih kratko, s jedne strane umočite u mlijeko koje ste izmiješali s vanilin šećerom pa ih složite jednu do druge uz rub kalupa za tortu. Piškote položite i na dno kalupa.
  3. Polovicu kreme nanesite na piškote, dodajte red na ploške narezanih jagoda pa po jagodama složite red piškota namočenih u mlijeko. Preko piškota rasporedite preostalu kremu pa stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 6 sati, najbolje preko noći).
  4. Ukrasite površinu torte cijelim ili po pola prerezanim jagodama te listićima metvice. Dobar tek!

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim desrtima s jagodama:

Cheesecake s jagodama i bijelom čokoladom Recept za cheesecake nešto drugačiji od klasičnog, a možda još i bolji Kolač od jogurta s jagodama Brzi kolač od jogurta s jagodama vrlo je izdašan i gotov za tren Slika nije dostupna Jagodica bobica: Osvježavajuća proljetna torta savršen je način za iskoristiti jagode Slika nije dostupna Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama Pavlova Pavlova torta: Recept za popularni hrskavi desert s jagodama

 

Pročitaj još
Pročitaj još