Šarlota s jagodama
Šarlota s jagodama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Šarlota s jagodama: Najlakši recept za divnu voćnu tortu koja začas nestaje s tanjura

25-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Torta koja se sastoji od slasne, lagane kreme i piškota zove se šarlota, a kad joj dodate zrele, mirisne jagode, onda se zove šarlota s jagodama. Ma kako god da se zove, od tih divnih sastojaka može biti samo jako ukusna i lijepa.

S toplim danima posežemo i za laganijim, prozračnijim desertima, baš kao što je ova ljepotica satkana od piškota, kreme s jogurtom i mascarpone sirom i divnih, zrelih jagoda.

U trendu Elin Kostelić na premijeri kratkometražnog filma svog supruga Ivice Kotelića 'Freedom' - 3 Stajling za premijeru Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju Bebe Stigli podaci Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini Aishwarya Rai postala je Miss svijeta 1994. NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena

Jagode u desertima pun su pogodak, svojim okusom, mirisom, ali i izgledom obogate baš svaku kremu i svaki biskvit. U kombinaciji sa sirom jagode su već svima dobro poznate, probajte ih i u ovoj elegantnoj verziji s piškotama i jogurtom.

Šarlota s jagodama - sastojci:

Za tortu:

  • 500 g jagoda
  • 400 g piškota
  • 200 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer

Za kremu:

  • 600 ml čvrstog jogurta
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g mascarpone sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vrećice želatine
  • 2 vanilin šećera
  • 10 žlica vode

Šarlota s jagodama - priprema:

  1. Želatinu stavite u zdjelicu, pomiješajte je s vodom i pustite da nabubri. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, umiješajte šećer u prahu, vanilin šećer, jogurt i mascarpone pa sve dobro izmiješajte. Zagrijte nabubrenu želatinu dok se ne otopi pa je polako umiksajte u pripremljenu kremu.
  2. Izvadite piškote pa im jedan kraj odrežite na visinu kalupa u koji ćete slagati tortu. Samo ih kratko, s jedne strane umočite u mlijeko koje ste izmiješali s vanilin šećerom pa ih složite jednu do druge uz rub kalupa za tortu. Piškote položite i na dno kalupa.
  3. Polovicu kreme nanesite na piškote, dodajte red na ploške narezanih jagoda pa po jagodama složite red piškota namočenih u mlijeko. Preko piškota rasporedite preostalu kremu pa stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi (najmanje 6 sati, najbolje preko noći).
  4. Ukrasite površinu torte cijelim ili po pola prerezanim jagodama te listićima metvice. Dobar tek!

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim desrtima s jagodama:

Cheesecake s jagodama i bijelom čokoladom Recept za cheesecake nešto drugačiji od klasičnog, a možda još i bolji Kolač od jogurta s jagodama Brzi kolač od jogurta s jagodama vrlo je izdašan i gotov za tren Slika nije dostupna Jagodica bobica: Osvježavajuća proljetna torta savršen je način za iskoristiti jagode Slika nije dostupna Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama Slika nije dostupna Pavlova torta: Recept za popularni hrskavi desert s jagodama

 

Pročitaj još
Pročitaj još