Zamijesiti podatna i mekana peciva prava je umjetnost u kuhinji, a ako pronađete dobar recept, priprema je zapravo vrlo jednostavna.

Food blogerica Jeka Marić osmislila je recept za tako dobre pogačice. Tajna je, kaže, u svinjskoj masti, zbog koje je tekstura ovog peciva savršeno mekana. Napraviti ih zaista je jednostavno, ali i jeftino – jer vam treba nekoliko osnovnih sastojaka koje zasigurno imate doma.

Peciva sa svinjskom masti – sastojci:

  • 500 + 50 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 g svinjske masti
  • 1 cijelo jaje
  • 1 bjelanjak

Za premaz:

  • žumanjak
  • malo ulja
  • krupna sol

Peciva sa svinjskom masti – priprema:

  1. U toplo mlijeko staviti žličicu brašna i šećera, izmrviti kvasac, promiješati i ostaviti da se kvasac aktivira.
  2. U veću zdjelu staviti mast, jaje i bjelanjak (žumanjak odvojiti i ostaviti sa strane za premaz), sve dobro promiješati pa dodati brašno i aktivirani kvasac.
  3. Zamijesiti tijesto i odmah ga razvući na pobrašnjenoj podlozi na debljinu jednog centimetra.
  4. Premazati mješavinom žumanjka i ulja i posuti krupnom soli. narezati na oblik po želji. Štapići blogerice Jeke dimenzija su šest puta dva centimetra.
  5. Štapiće staviti na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na 180 stupnjeva.

Peciva sa svinjskom masti Foto: Instagram@JekaMaric

Peciva sa svinjskom masti Foto: Instagram@JekaMaric

Genijalni recept za peciva bez čekanja s nama je podijelila blogerica Jeka. Na linku pronađite još njezinih recepata, a s odličnim idejama možete se inspirirati i u nastavku.

Recept za kiflice s jogurtom savršene kao prilog, ali i lagani obrok Brze kiflice bez kvasca i jaja gotove su za pola sata, a tako su mekane i ukusne Recept za super fine kiflice koje se "prave same" Gotove za 30 minuta: Recept za kiflice koje se tamane od doručka do večere I slane i slatke: Recept za najmekše kiflice koje uvijek uspiju

Dobar tek!