Malo tko može odoljeti slasnim pitama, a u nastavku donosimo varijaciju recepta za staru pitu koja se pravi – gotovo ni od čega. Za ovu pitu trebat će gotove kore, vrhnje i maslac, a posebno je ukusna zbog jednostavnog preljeva koji ju čini mekanom i podatnom
Pita s maslacem i vrhnjem – sastojci:
- Paket gotovih kora za pite i savijače
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g maslaca
- 50 g griza
Preljev
- 1 l vode
- 50 g maslaca
- Sol
Pita s maslacem i vrhnjem – priprema:
- Maslac otopiti i pomiješati s vrhnjem za kuhanje pa dodati prstohvat soli.
- Posudu premazati maslacem i dodati dvije kore. Kore premazati mješavinom vrhnja i maslaca pa dodati još dvije kore. Ponovno premazati mješavinom maslaca i vrhnja, a ovaj sloj treba i posipati grizom. Nastaviti postupak sve dok ne potrošite sve kore. Dakle, svaki drugi sloj treba posuti grizom.
- Pitu izrezati na komade željene veličine dok je još sirova.
- Prokuhati sastojke za preljev.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Izvaditi pa zaliti polovicom preljeva. Vratiti u pećnicu na 10 minuta, izvaditi pa ponovno preliti ostatkom preljeva.
- Peći još pet minuta. Poslužiti toplo ili hladno, kao prilog ili glavno jelo.
Savjet: U pitu možete dodati i malo sira u svaki sloj, ako želite nešto konkretnije jelo.
U nastavku možete pronaći još recepata za pite s gotovim korama.
Dobar tek!