Malo tko može odoljeti slasnim pitama, a u nastavku donosimo varijaciju recepta za staru pitu koja se pravi – gotovo ni od čega. Za ovu pitu trebat će gotove kore, vrhnje i maslac, a posebno je ukusna zbog jednostavnog preljeva koji ju čini mekanom i podatnom

 

Pita s maslacem i vrhnjem – sastojci:

  • Paket gotovih kora za pite i savijače
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 150 g maslaca
  • 50 g griza

Preljev

  • 1 l vode
  • 50 g maslaca
  • Sol

Pita s maslacem i vrhnjem – priprema:

  1. Maslac otopiti i pomiješati s vrhnjem za kuhanje pa dodati prstohvat soli.
  2. Posudu premazati maslacem i dodati dvije kore. Kore premazati mješavinom vrhnja i maslaca pa dodati još dvije kore. Ponovno premazati mješavinom maslaca i vrhnja, a ovaj sloj treba i posipati grizom. Nastaviti postupak sve dok ne potrošite sve kore. Dakle, svaki drugi sloj treba posuti grizom.
  3. Pitu izrezati na komade željene veličine dok je još sirova.
  4. Prokuhati sastojke za preljev.
  5. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Izvaditi pa zaliti polovicom preljeva. Vratiti u pećnicu na 10 minuta, izvaditi pa ponovno preliti ostatkom preljeva. 
  6. Peći još pet minuta. Poslužiti toplo ili hladno, kao prilog ili glavno jelo. 

 

Savjet: U pitu možete dodati i malo sira u svaki sloj, ako želite nešto konkretnije jelo.

U nastavku možete pronaći još recepata za pite s gotovim korama. 

Ručak bez trgovine: Recept za slasnu pitu koja nastaje od tri sastojka Recept za skromnu pitu od sira koja je spremna za 10 minuta i uspijeva baš svima Recept je ludilo: Fantastična pita s tikvicama, špinatom i sirom Pita zeljanica: Najlakši recept za fino jelo koje ćete htjeti jesti za doručak, ručak i večeru S mesom i krumpirom: Stari recept za posebno sočnu pitu s preljevom Brze pitice sa sirom u trenu nestaju s tanjura, a pripremaju se bez paljenja pećnice

Dobar tek!