Za ljetnih mjeseci uvijek smo u potrazi za osvježavajućim obrocima koji ne iziskuju dugu pripremu ni paljenje štednjaka. Lagane, a zasitne salate pritom se nameću kao sjajan izbor.
Klasične sastojke za salatu poput paprika, rajčica i krastavaca obvezno oplemenite nekim izvorom bjelančevina poput ribe ili mahunarka iz konzerve, koje će povećati nutricionističku vrijednost jela, ali vas i zasititi.
U sto grama tune iz konzerve, primjerice, nalazi se oko 23 grama bjelančevina, a svega 145 kalorija.
Salata obično ima bolji okus drugi dan nakon što se svi okusi sljube u hladnjaku
Predlažemo vam pripremu ukusne salate od tune, slanutka, rajčice, paprike i maslina, za koju je potrebno svega nekoliko minuta.
Salata od tune i slanutke - sastojci:
- 100 g tunjevine iz konzerve
- 100 g slanutka iz konzerve
- 1 veća rajčica
- ½ crvene paprike
- 5 - 6 maslina
- ½ limuna
- sol i papar po želji
- tansko narezani ljubičati luk, po želji
- malo maslinova ulja
- svježi peršin
Priprema:
- U većoj zdjeli pomiješajte malo maslinova ulja, sok pola limuna, sol i papar da dobijete jednoličnu smjesu.
- U smjesu dodajte nasjeckanu rajčicu, papriku, otkoštene masline, slanutak i tunu iz konzerve. Sve dobro promiješajte. Ako ste ljubitelji svježeg luka, u salatu možete dodati i koju kockicu ljubičastog luka.
- Prije posluživanja dodajte i malo nasjeckanih listića peršina.
- Poslužite s kriškom kruha ili manju količinu raspodijelite u listove oprane zelene salate pa sve zajedno jedite kao taco.
Savjet plus:
Možete napraviti i veću količinu salate, staviti je u hladnjak i jesti tijekom tjedna. Salata obično ima bolji okus drugi dan, nakon što se svi okusi sljube u hladnjaku. Nemojte držati salatu u hladnjaku duže od tri dana.
Isprobajte i druge recepte za lagana ljetna jela:
Dobar tek!