Sezona branja bazge u punom je jeku i mnogi su se ovih dana bacili na pripremu sirupa. Ako pak na zalihama imate prošlogodišnji sirup, iskoristite ga za desert koji će ljubiteljima bazge izazvat zazubice. U pitanju je fini sladoled koji možete pripremati i bez aparata za sladoled, a ako ga pak imate možete si dodatno olakšati pripremu.

 

SASTOJCI ZA SLADOLED OD BAZGE:

  • 2 žumanjka
  • 40 g šećera u prahu
  • 200 ml mlijeka
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml sirupa od bazge
  • 2 velike žlice limunova soka

PRIPREMA SLADOLEDA OD BAZGE:

  1. Miksajte žumanjke i šećer dok smjesa iz jarkožute ne postane blijeda. Mlijeko ulijte u zdjelu i zagrijte do vrenja na laganoj vatri. Lagano malo po malo ulijevajte mlijeko u žumanjke konstantno miješajući. Zatim vratite na vatru i kuhajte kremu 10 minuta.
  2. Nakon kuhanja prebacite je u novu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad je krema ohlađena, mikserom istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i potom u njega dodajte sirup od bazge pomiješan sa sokom od limuna. Lagao promiješajte dok se sirup i šlag ne sjedine u kompaktnu smjesu koju potom ulijte u ohlađenu kremu od žumanjaka i mlijeka.
  3. Ako imate aparat za pripremu sladoleda, u ovom trenutku ulijte u njega pripremljenu smjesu i dalje postupajte po uputama proizvođača aprata.
  4. Ako nemate aparat za pripremu sladoleda, smjesu prebacite u posudu primjerenu za zamrzavanje te je stavite u zamrzivač na 2 sata. Nakon toga izvadite iz zamrzivača, mikserom razradite smjesu pa je opet vratite u zamrzivač i ponovite isti postupak 2-3 puta u istom vremenskom razmaku. Naposljetku ostavite u zamrzivaču preko noći da se sladoled stisne.

Inspirirajte se ostalim receptima s bazgom:

Tri recepta uz koje će domaći sirup od bazge biti još ukusniji Za intenzivniji okus: Recept za sirup od bazge s posebnim dodatkom Bazga-džin: Recept za super verziju popularnog pića koje se lako priprema Recept za kolač s bazgom: Ukusan desert za čiju vam pripremu treba 10 minuta Bez pečenja: Recept za cheesecake s dodatkom sirupa od bazge

Dobar tek!