Šunka u kruhu neodoljiv je specijalitet koji je neizostavan i jedan od omiljenijih dijelova uskrsne trpeze.

Ako ove godine želite napraviti mali odmak od tradicionalnog recepta, a pritom si i uštediti vrijeme koje biste inače potrošili na pravljenje tijesta kojim biste omotali šunku u kruhu, donosimo vam recept koji će vam upravo to omogućiti i tako oduševiti svojom jednostavnošću.

Sve što trebate su šunka, paket lisnatog tijesta i začini koji će sve podići na viši nivo.

Šunka u lisnatom tijestu - sastojci

  • pakiranje lisnatog tijesta (oko 400 grama)
  • dvije žlice meda
  • dvije žlice senfa
  • žličica majčine dušice, žličica origana
  • 1 žumanjak
  • 15 mililitara vode
  • 2-3 lovorova lista
  • šunka veličine oko 1 kilograma

Šunka u lisnatom tijestu - priprema

  1. Najprije stavite kuhati šunku, a kuhajte ju onoliko dugo koliko kilograma ima, u ovom slučaju će to biti jedan sat. Kuhajte ju u blago posoljenoj vodi u koju ste dodali i lovorov list.
  2. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  3. Nakon što je šunka kuhana, ostavite ju da se hladi u istoj toj vodi.
  4. Dok se šunka kuha, pripremite tijesto.
  5. Na pobrašnjenu podlogu stavite lisnato tijesto te ga razvaljajte u obliku kvadrata čija je stranica duljine oko 30 cm.
  6. Stavite tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  7. Premažite ga senfom, medom i pospite origanom i majčinom dušicom te stavite u hladnjak na desetak minuta.
  8. U zdjelici pjenasto umutite žumanjak i vodu.
  9. Stavite šunku u sredinu lisnatog tijesta.
  10. Rubove tijesta premažite razmućenim jajetom i zamotajte šunku u tijesto tako da svaki kut presavijete oko šunke. Okrenite šunku tako da šavovi budu okrenuti prema dolje.
  11. Lagano premažite tijesto preostalim jajetom i nježno zarežite dijagonalno, pazeći da ne prođete do kraja.
  12. Pecite zarolanu šunku u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.

U nastavku pronađite još ukusnih recepata idealnih za vaš blagdanski stol. 

Sretan Uskrs!

Uskrsni specijalitet: Recept za pečenu glaziranu šunku

Slana pita sa šunkom i mladim lukom jednako je ukusna topla i hladna

Slasni pužići s ajvarom i sirom gotovi za 20 minuta

Najfinija na svijetu: Recept za pitu sa šunkom i sirom koju uopće nije problem napraviti

Tri umaka od hrena uz koje će uskrsna hrana biti još ukusnija