Isprobajte slanu pitu sa šunkom i mladim lukom jer sastojke potrebne za ovo ukusno jelo ovih dana vjerojatno imate u hladnjaku.

Slana pita ili quiche, francuska je delicija koju obožava cijeli svijet. Priprema je zaista jednostavna, a nadjev je slastan i pristupačan.

Ovaj recept ima puno aduta, a jedan od glavnih jest činjenica da je jednako ukusna hladna i topla. U nastavku pročitajte recept. 

Slana pita sa šunkom i mladim lukom – sastojci:

Za tijesto:

  • 25 dag oštrog brašna
  • 12 dag maslaca
  • 1 jaje
  • 1 mala žlica soli

Za nadjev:

  • 4 jaja
  • 2 kisela vrhnja (ili jogurta)
  • 30 dag šunke po izboru
  • 2 komada mladog luka
  • sol i papar

Slana pita sa šunkom i mladim lukom - priprema: 

  1. Dobro operite mladi luk, nasjeckajte ga na sitno i prodinstajte na malo masnoće 10-tak minuta. Šunku također narežite na sitno i pomiješajte s dinstanim lukom.
  2. Započnite s pripremom tijesta. U brašno dodajte sol i maslac narezan na tanke šnite. Vrhovima prstiju izmrvite maslac uz pomoć brašna. Budite brzi jer se maslac ne smije previše otopiti. Kada primijetite da je maslac veličine krupnih krušnih mrvica, dodajte jaje i zatim zamijesite tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga postati žilavo. Dovoljno je da sjedinite maslac, brašno i jaje u glatku smjesu. Tijesto rukama oblikujte u loptu pa zatim u disk (tako ćete ga kasnije lakše valjati) te stavite u hladnjak na 15 minuta.
  3. Umutite jaja s vrhnjem, posolite i popaprite te stavite na stranu. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na pobrašnjenoj površini. U kalup po želji (okrugli ili četvrtasti) prebacite tijesto. Prstima ga lagano poravnajte uz kalup.
  4. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Tijesto prekrijte masnim papirom pa na njega stavite keramičke kuglice za pečenje. Kada se pećnica ugrije, unutra stavite tijesto i pecite 12 minuta.
  5. Nakon toga izvadite tijesto van i pažljivo odstranite kuglice. Na dno stavite šunku i mladi luk. Malo rasporedite nadjev po tijestu. Zatim sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja. Odmah vratite u pećnicu i pecite između 30 i 40 minuta tj. do trenutka kada površina pite bude zlatnožute boje.

Ako prikupljate slasne recepte koji su brzo gotovi, u nastavku pronađite još ideja za brzinske delicije. 

Brza pita od sira Recept za skromnu pitu od sira koja je spremna za 10 minuta i uspijeva baš svima

Izlivača s tikvicama i sirom "Izlivača" s tikvicama i sirom: Recept za brzi ljetni ručak

Pita zeljanica Pita zeljanica: Najlakši recept za fino jelo koje ćete htjeti jesti za doručak, ručak i večeru

Recept za knedle od sira Recept za "vrtićke" knedle sa sirom koje se tope u ustima i brzo su gotove

Pužići s ajvarom i sirom Slasni pužići s ajvarom i sirom gotovi za 20 minuta

Musaka s tikvicama, mljevenim mesom i sirom Prefini ručak: Recept za musaku s tikvicama, mljevenim mesom i sirom

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju