Palačinke su slastica koju volimo u svim oblicima i s raznim nadjevima, a na njihov dan počastite se ovim posebno slasnim palačinkama inspiriranim omiljenim talijanskim kolačem.
Kremasti mascarpone, aromatični rum i vanilija i blaga gorčina kave ili kakaa koji sve to savršeno izbalansiraju. Ako svemu tome umjesto piškota ovoga puta dodate najmekanije palačinke, dobit ćete poslasticu kojoj je nemoguće odoljeti.
Ovisno o tome jeste li strpljivi ili ih vi i vama dragi ljudi želite početi jesti što prije, ove tiramisu palačinke možete poslužiti klasično zarolane ili ih složiti kao tortu i počastiti se onako kako to ovaj svima dragi desert zaslužuje na svoj svjetski dan.
Recept za tiramisu palačinke
Sastojci za smjesu
- 4 jaja
- 85 g maslaca
- 250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 50 g šećera
- četvrtina žličice soli
- 480 ml mlijeka sobne temperature
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 120 ml vode (za još mekanije palačinke koristite mineralnu vodu)
Sastojci za kremu
- 2 žličice espresa i 2 žličice tople vode (možete izostaviti)
- 2 žličice tople vode
- 360 ml slatkog vrhnja
- 240 g mascarponea
- 15 ml ruma
- 120 g šećera
- 20 grama kakaa u prahu (možete izostaviti)
Za pečenje
- 70 g maslaca
Priprema tiramisu palačinki
Priprema smjese
- Otopite 85 grama maslaca i ohladite ga oko 5 minuta. Pjenasto dobro umutite jaja pa im dodajte šećer, maslac i mlijeko i dobro promiješajte.
- Neprestano miješajući pjenjačom dodajte brašno. Kad ste ga dobro umiješali, dodajte rum, sol i ekstrakt vanilije.
- Ulijte još i vodu, promiješajte i smjesa za palačinke je gotova.
- Ako ste dovoljno strpljivi, ostavite smjesu u hladnjaku oko sat vremena
- Ispecite palačinke na klasičan način, ali ovoga puta na preostalom maslacu za puniji okus.
Priprema kreme
- Ako ste odlučili dodati i kavu u nadjev, pomiješajte je s toplom vodom i ostavite sa strane.
- U posudi dobro umutite vrhnje za šlag s rumom da dobijete srednje čvrste vrhove (za to će vam trebati 3-4 minute). Ostavite šlag sa strane.
- U drugoj posudi miksajte mascarpone sa šećerom, ekstraktom vanilije i kavom ako ju dodajete.
- Umiješajte šlag u smjesu s mascarponeom.
- Mažite palačinke nadjevom, zarolajte, pospite kakaom u prahu i uživajte.
- Ako se želite počastiti na još posebniji način, ove palačinke možete složiti i u obliku torte. Samo ih slažite jednu na drugu, a svaku premazujte kremom. Za dodatni užitak napravite još šlaga i premažite po vrhu te dekorirajte po želji.
- Ako ih poslužujete u obliku torte, obvezno ih stavite u hladnjak na 3 sata kako biste bili sigurni da će se lijepo rezati.
Umjesto ovoga recepta za smjesu, možete se poslužiti i ovim s kojim će palačinke biti mekane kao duša, a za još inspiracije pogledajte i druge recepte za ukusne i slasne palačinke.