Cheesecake je mnogima omiljeni kolač – bez obzira na to je li riječ o pečenoj torti od sira ili sirovoj varijanti koja se vrlo lako može smućkati od svega nekoliko sastojaka. U vrlo sličnom kolaču mogu uživati čak i oni koji ne smiju jesti sir ili ne jedu hranu životinjskog porijekla.

Postoje i mnogobrojne verzije za veganski ili lažni cheesecake koji se umjesto od sira radi od indijskih oraščića i kokosova mlijeka te ulja, a koji se može poslužiti s voćem po želji.

S obzirom na to da su sve namirnice koje se koriste u kolaču jestive bez termičke obrade, ne mora se peći. Najteži je pak zadatak čekanje da se kolač ohladi i bude spreman za posluživanje.

Sastojci za lažni cheesecake

Za podlogu:

  • 200 grama mekanih datulja bez koštica
  • 120 grama oraha


Za nadjev:

  • 250 grama indijskih oraščića
  • 150 grama javorova sirupa ili agavea
  • 150 ml kokosova mlijeka
  • 80 ml rastopljenog kokosova ulja
  • 1 limun

Veganski chessecake - priprema:

  1. U dobrom blenderu ili sjeckalici za povrće usitnite orahe da se pretvore u prah.
  2. Izvadite orahe iz blendera i ostavite ih sa strane. U blender ubacite datulje bez koštica i pulsirajte dok ne dobijete pastu. Ako na raspolaganju nemate mekane datulje, iskoristiti možete i sušene, samo ih pola sati prije pripreme kolača namočite u toploj vodi da omekšaju, a potom ih ocijedite od viška vode.
  3. Vratite orahe u blender i miksajte s pastom od datulja dok ne dobijete jednoličnu ljepljivu smjesu. Ako vam je smjesa presuha, dodajte još malo datulja. Ako je prevlažna, dodajte još smrvljenih oraha.
  4. Utisnite smjesu u lim za pečenje po želji (pravokutni, kockasti ili kalup za torte) u koju ste prethodno stavili masni papir za pečenje. Stavite u hladnjak na hlađenje dok ne pripremite smjesu.
  5. Indijske oraščiće namočite u čistoj vodi večer prije pripreme recepta. Ako ste to zaboravili učiniti, možete ih potopiti na sat vremena u vruću vodu.
  6. Ocijedite vodu od namočenih indijskih oraščića i izblendajte ih u kremu zajedno s rastopljenim kokosovim uljem, mlijekom, sokom jednog iscijeđenog limuna i agaveom ili javorovim sirupom. Konzumirate li med, možete i njime zasladiti kolač.
  7. Dobivenu smjesu prelijte preko podloge, a po želji ukrasite s voćem ili komadićima sušenog kokosa.
  8. Stavite u hladnjak na četiri do šest sati da se lažni cheesecake stisne.


Poslužite ohlađeno. Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim receptima za cheesecake:

Trebat će vam samo tri sastojka da pripremite ovaj neodoljivi cheesecake Nikad ne dosadi: Recept za jednostavni cheesecake s gustom karamelom Mnogi drugi mu nisu ni do koljena: Recept za proteinski cheesecake s borovnicama Cheesecake s borovnicama: Recept za tortu sa sirom, priprema se lako i brzo Ma ukusnije ne može! Domaći cheescake sladoled koji se i pripremi i pojede začas Kad ste u žurbi: Cheesecake u čaši koji ćete pripremiti puno brže nego klasičnu verziju Cheesecake s jagodama bez pečenja gotov za 10 minuta Recept za kremozni cheesecake u čaši gotov za tren oka Za 15 minuta: Čokoladni cheesecake bez pečenja osvaja na prvi zalogaj Brzo se priprema: Čokoladni cheesecake koji je taaaako dobar!