Hladni su dani kao stvoreni za fina topla variva koja brzo okrjepljuju i dušu i tijelo. Jedno od najpopularnijih zimskih variva definitivno je ono s porilukom.
S ovom namirnicom uglavnom nema sredine – ili je volite ili je ne možete smisliti. Ako ste u klubu onih kojima poriluk nije visoko na listi najdražih namirnica, kušajte ovo varivo koje bi vas moglo preobratiti.
Za mnoge je glavni problem poriluka njegov intenzivan okus koji u potpunosti dominira jelom. Kako biste ga ublažili, jednostavno prilagodite recepte koji ga sadrže tako što ćete smanjiti udio poriluka i povećati udio slatkastog povrća i(li) suhog mesa.
SASTOJCI ZA FINO ZIMSKO VARIVO:
- 1 manji poriluk
- 1 srednja kobasica za kuhanje
- 2 veće mrkve
- 2 srednja korijena peršina
- 1 mali korijen celera
- 10 dag crvene leće
- 2 manja batata
- sol i papar
- čili i slatka mljevena crvena paprika
- 1,5 litre vode ili temeljca
- malo masnoće po želji (suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjska mast, kokosovo ulje…)
- malo slatkog ili kiselog vrhnja
PRIPREMA FINOG ZIMSKOG VARIVA:
- Poriluk prepolovite, dobro operite i nasjeckajte nasitno ili na tanke kolutove. Mrkvu, peršin i celer također ogulite i operite pa nasjeckajte na komadiće. Pripremite i kobasicu tako što ćete je narezati na tanje kolutove. Naposljetku pripremite i batat. Ogulite ga, operite i nasjeckajte na manje kockice.
- U zdjelu za kuhanje stavite masnoću i ubacite poriluk. Dinstajte ga na vatri srednje jačine dok malo ne "povene". Ubacite narezanu kobasicu i dinstajte je s porilukom oko pet minuta. Zatim u zdjelu dodajte mrkvu, peršin i celer. Posolite i popaprite po svojoj želji pa dinstajte sve dok korjenasto povrće ne omekša.
- Kada je povrće omekšalo, u zdjelu ubacite leću, dodajte suhog čilija po želji i malu žlicu mljevene crvene paprike. Zalijte sve vodom ili temeljcem i pustite da se kuha. Kada je leća pri kraju kuhanja, ubacite i batat narezan na male kockice te kuhajte varivo dok batat ne bude gotov.
- Poslužite toplo i prije serviranja u varivo ubacite žlicu slatkog ili kiselog vrhnja. Dobar tek!