Fino zimsko varivo od poriluka i leće grije dušu i tijelo
Fino zimsko varivo od poriluka i leće grije dušu i tijelo (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za zimsko varivo koje će preobratiti one koji ne vole poriluk

10-12-2019 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Hladni su dani kao stvoreni za fina topla variva koja brzo okrjepljuju i dušu i tijelo. Jedno od najpopularnijih zimskih variva definitivno je ono s porilukom.

S ovom namirnicom uglavnom nema sredine – ili je volite ili je ne možete smisliti. Ako ste u klubu onih kojima poriluk nije visoko na listi najdražih namirnica, kušajte ovo varivo koje bi vas moglo preobratiti.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Za mnoge je glavni problem poriluka njegov intenzivan okus koji u potpunosti dominira jelom. Kako biste ga ublažili, jednostavno prilagodite recepte koji ga sadrže tako što ćete smanjiti udio poriluka i povećati udio slatkastog povrća i(li) suhog mesa.

Varivo od poriluka - sastojci:

  • 1 manji poriluk
  • 1 srednja kobasica za kuhanje
  • 2 veće mrkve
  • 2 srednja korijena peršina
  • 1 mali korijen celera
  • 10 dag crvene leće
  • 2 manja batata
  • sol i papar
  • čili i slatka mljevena crvena paprika
  • 1,5 litre vode ili temeljca
  • malo masnoće po želji (suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjska mast, kokosovo ulje…)
  • malo slatkog ili kiselog vrhnja

Varivo od poriluka - priprema:

  1. Poriluk prepolovite, dobro operite i nasjeckajte nasitno ili na tanke kolutove. Mrkvu, peršin i celer također ogulite i operite pa nasjeckajte na komadiće. Pripremite i kobasicu tako što ćete je narezati na tanje kolutove. Naposljetku pripremite i batat. Ogulite ga, operite i nasjeckajte na manje kockice.
  2. U zdjelu za kuhanje stavite masnoću i ubacite poriluk. Dinstajte ga na vatri srednje jačine dok malo ne "povene". Ubacite narezanu kobasicu i dinstajte je s porilukom oko pet minuta. Zatim u zdjelu dodajte mrkvu, peršin i celer. Posolite i popaprite po svojoj želji pa dinstajte sve dok korjenasto povrće ne omekša.
  3. Kada je povrće omekšalo, u zdjelu ubacite leću, dodajte suhog čilija po želji i malu žlicu mljevene crvene paprike. Zalijte sve vodom ili temeljcem i pustite da se kuha. Kada je leća pri kraju kuhanja, ubacite i batat narezan na male kockice te kuhajte varivo dok batat ne bude gotov.
  4. Poslužite toplo i prije serviranja u varivo ubacite žlicu slatkog ili kiselog vrhnja. Dobar tek!

Dobar tek!

Provjerite i naš recept za fino domaće varivo od graha, a u nastavku pronađite još recepata za jela na žlicu. 

Varivo od leće Isprobajte recept za bogato varivo koje vraća u život Varivo od mahuna i piletine Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima Slika nije dostupna Brzi ručak: Recept za fino povrtno varivo u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa Varivo od cvjetače i sira Ručak za 20 minuta: Recept za prefino varivo od cvjetače i naribanog sira Slika nije dostupna Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo

Dobar tek!

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još