Hladni su dani kao stvoreni za fina topla variva koja brzo okrjepljuju i dušu i tijelo. Jedno od najpopularnijih zimskih variva definitivno je ono s porilukom.

S ovom namirnicom uglavnom nema sredine – ili je volite ili je ne možete smisliti.

Ako ste u klubu onih kojima poriluk nije visoko na listi najdražih namirnica, kušajte ovo varivo koje bi vas moglo preobratiti.

Za mnoge je glavni problem poriluka njegov intenzivan okus koji u potpunosti dominira jelom. Kako biste ga ublažili, jednostavno prilagodite recepte koji ga sadrže tako što ćete smanjiti udio poriluka i povećati udio slatkastog povrća i(li) suhog mesa.

SASTOJCI ZA FINO ZIMSKO VARIVO:

1 manji poriluk
1 srednja kobasica za kuhanje
2 veće mrkve
2 srednja korijena peršina
1 mali korijen celera
10 dag crvene leće
2 manja batata
sol i papar
čili i slatka mljevena crvena paprika
1,5 litre vode ili temeljca
malo masnoće po želji (suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjska mast, kokosovo ulje…)
malo slatkog ili kiselog vrhnja

Slika nije dostupna Brzo varivo od kupusa: Recept za fino jelo na žlicu koje čisti jetru od toksina

Varivo s piletinom Ručak za 25 kuna: Fino varivo s piletinom koje će nahraniti cijelu obitelj

PRIPREMA FINOG ZIMSKOG VARIVA:

1. Poriluk prepolovite, dobro operite i nasjeckajte nasitno ili na tanke kolutove. Mrkvu, peršin i celer također ogulite i operite pa nasjeckajte na komadiće. Pripremite i kobasicu tako što ćete je narezati na tanje kolutove. Naposljetku pripremite i batat. Ogulite ga, operite i nasjeckajte na manje kockice.

2. U zdjelu za kuhanje stavite masnoću i ubacite poriluk. Dinstajte ga na vatri srednje jačine dok malo ne "povene". Ubacite narezanu kobasicu i dinstajte je s porilukom oko pet minuta. Zatim u zdjelu dodajte mrkvu, peršin i celer. Posolite i popaprite po svojoj želji pa dinstajte sve dok korjenasto povrće ne omekša.

3. Kada je povrće omekšalo, u zdjelu ubacite leću, dodajte suhog čilija po želji i malu žlicu mljevene crvene paprike. Zalijte sve vodom ili temeljcem i pustite da se kuha. Kada je leća pri kraju kuhanja, ubacite i batat narezan na male kockice te kuhajte varivo dok batat ne bude gotov.

4. Poslužite toplo i prije serviranja u varivo ubacite žlicu slatkog ili kiselog vrhnja.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju