Hladni su dani kao stvoreni za fina topla variva koja brzo okrjepljuju i dušu i tijelo. Jedno od najpopularnijih zimskih variva definitivno je ono s porilukom.

S ovom namirnicom uglavnom nema sredine – ili je volite ili je ne možete smisliti. Ako ste u klubu onih kojima poriluk nije visoko na listi najdražih namirnica, kušajte ovo varivo koje bi vas moglo preobratiti.

Za mnoge je glavni problem poriluka njegov intenzivan okus koji u potpunosti dominira jelom. Kako biste ga ublažili, jednostavno prilagodite recepte koji ga sadrže tako što ćete smanjiti udio poriluka i povećati udio slatkastog povrća i(li) suhog mesa.

SASTOJCI ZA FINO ZIMSKO VARIVO:

  • 1 manji poriluk
  • 1 srednja kobasica za kuhanje
  • 2 veće mrkve
  • 2 srednja korijena peršina
  • 1 mali korijen celera
  • 10 dag crvene leće
  • 2 manja batata
  • sol i papar
  • čili i slatka mljevena crvena paprika
  • 1,5 litre vode ili temeljca
  • malo masnoće po želji (suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjska mast, kokosovo ulje…)
  • malo slatkog ili kiselog vrhnja

Varivo od kupusa Brzo varivo od kupusa: Recept za fino jelo na žlicu koje čisti jetru od toksina

Varivo s piletinom Ručak za 25 kuna: Fino varivo s piletinom koje će nahraniti cijelu obitelj

PRIPREMA FINOG ZIMSKOG VARIVA:

  1. Poriluk prepolovite, dobro operite i nasjeckajte nasitno ili na tanke kolutove. Mrkvu, peršin i celer također ogulite i operite pa nasjeckajte na komadiće. Pripremite i kobasicu tako što ćete je narezati na tanje kolutove. Naposljetku pripremite i batat. Ogulite ga, operite i nasjeckajte na manje kockice.
  2. U zdjelu za kuhanje stavite masnoću i ubacite poriluk. Dinstajte ga na vatri srednje jačine dok malo ne "povene". Ubacite narezanu kobasicu i dinstajte je s porilukom oko pet minuta. Zatim u zdjelu dodajte mrkvu, peršin i celer. Posolite i popaprite po svojoj želji pa dinstajte sve dok korjenasto povrće ne omekša.
  3. Kada je povrće omekšalo, u zdjelu ubacite leću, dodajte suhog čilija po želji i malu žlicu mljevene crvene paprike. Zalijte sve vodom ili temeljcem i pustite da se kuha. Kada je leća pri kraju kuhanja, ubacite i batat narezan na male kockice te kuhajte varivo dok batat ne bude gotov.
  4. Poslužite toplo i prije serviranja u varivo ubacite žlicu slatkog ili kiselog vrhnja. Dobar tek!
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju