Fino zimsko varivo od poriluka i leće grije dušu i tijelo
Fino zimsko varivo od poriluka i leće grije dušu i tijelo (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za zimsko varivo koje će preobratiti one koji ne vole poriluk

10-12-2019 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Hladni su dani kao stvoreni za fina topla variva koja brzo okrjepljuju i dušu i tijelo. Jedno od najpopularnijih zimskih variva definitivno je ono s porilukom.

S ovom namirnicom uglavnom nema sredine – ili je volite ili je ne možete smisliti. Ako ste u klubu onih kojima poriluk nije visoko na listi najdražih namirnica, kušajte ovo varivo koje bi vas moglo preobratiti.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Za mnoge je glavni problem poriluka njegov intenzivan okus koji u potpunosti dominira jelom. Kako biste ga ublažili, jednostavno prilagodite recepte koji ga sadrže tako što ćete smanjiti udio poriluka i povećati udio slatkastog povrća i(li) suhog mesa.

Varivo od poriluka - sastojci:

  • 1 manji poriluk
  • 1 srednja kobasica za kuhanje
  • 2 veće mrkve
  • 2 srednja korijena peršina
  • 1 mali korijen celera
  • 10 dag crvene leće
  • 2 manja batata
  • sol i papar
  • čili i slatka mljevena crvena paprika
  • 1,5 litre vode ili temeljca
  • malo masnoće po želji (suncokretovo ulje, maslinovo ulje, svinjska mast, kokosovo ulje…)
  • malo slatkog ili kiselog vrhnja

Varivo od poriluka - priprema:

  1. Poriluk prepolovite, dobro operite i nasjeckajte nasitno ili na tanke kolutove. Mrkvu, peršin i celer također ogulite i operite pa nasjeckajte na komadiće. Pripremite i kobasicu tako što ćete je narezati na tanje kolutove. Naposljetku pripremite i batat. Ogulite ga, operite i nasjeckajte na manje kockice.
  2. U zdjelu za kuhanje stavite masnoću i ubacite poriluk. Dinstajte ga na vatri srednje jačine dok malo ne "povene". Ubacite narezanu kobasicu i dinstajte je s porilukom oko pet minuta. Zatim u zdjelu dodajte mrkvu, peršin i celer. Posolite i popaprite po svojoj želji pa dinstajte sve dok korjenasto povrće ne omekša.
  3. Kada je povrće omekšalo, u zdjelu ubacite leću, dodajte suhog čilija po želji i malu žlicu mljevene crvene paprike. Zalijte sve vodom ili temeljcem i pustite da se kuha. Kada je leća pri kraju kuhanja, ubacite i batat narezan na male kockice te kuhajte varivo dok batat ne bude gotov.
  4. Poslužite toplo i prije serviranja u varivo ubacite žlicu slatkog ili kiselog vrhnja. Dobar tek!

Dobar tek!

Provjerite i naš recept za fino domaće varivo od graha, a u nastavku pronađite još recepata za jela na žlicu. 

Varivo od leće Isprobajte recept za bogato varivo koje vraća u život Varivo od mahuna i piletine Zdravo, ukusno i jeftino varivo od mahuna i piletine krijepi dušu u hladnim danima Slika nije dostupna Brzi ručak: Recept za fino povrtno varivo u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa Varivo od cvjetače i sira Ručak za 20 minuta: Recept za prefino varivo od cvjetače i naribanog sira Slika nije dostupna Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo

Dobar tek!

 

 

Pročitaj još
Pročitaj još