Omjeri za sirup od mente isti su kao i kod pripreme sirupa od bazge, bagrema, matičnjaka ili cvijeta kadulje.

Na 10 grančica mente stavite litru vode i kilogram šećera, pola limuna i oko 10 grama limunske kiseline (dvije žličice).

Ovisno o željenoj količini sirupa ili s koliko mente raspolažete, dalje su, dakle, omjeri 20 grančica – 2 litre vode, 2 kilograma šećera...

Jednostavno možete sami napraviti sirup od mente koji se pije razrijeđen i rashlađen.

Postupak za sirup od mente:

  1. Potopite grančice mente u vodu s limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom.
  2. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
  3. Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
  4. Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje i skladištenje u staklene boce. Manje količine najbolje je skladištiti u hladnjaku, a veće svakako na hladnom i tamnom mjestu.

Napitak od mente Foto: Pexels@Denys Gromov

Inspirirajte se ostalim receptima za hladne napitke:

Bakin recept za domaći sirup od bazge, s njim se ne može pogriješiti Brzinsko rashlađenje: Tri napitka koja rade kao klima-uređaj Sirup od kadulje: Domaći recept u kojem bazga ima opasnu konkurenciju Sirup od ruže: Recept za sok koji će voljeti i ljubitelji soka od bazge