U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvorni utjecaj na vitalnost kože.
Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mjesecima osvježite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahtijeva mnogo vremena i veliko kulinarsko umijeće.
Čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve.
Sigurni smo da će u njemu uživati odrasli i djeca koja će zbog ovog posebnog okusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan.
Recept za sirup od ruže:
- Tri četvrtine staklenke zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.
- Dodati 4 dag limunske kiseline, naliti vode gotovo do vrha. Pokriti tanjurićem, ali ne poklopcem.
- Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti.
- Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera).
- Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.
- Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.
Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike vrtne ruže.
Ako ste ljubiteljica domaćih sirupa, probajte i ove recepte: