Ruža se svojom ljepotom i mirisom ističe u brojnim buketima te se gotovo uvijek odabire za posebne prilika kada svečanost i važnost trenutka želimo naglasiti i cvijećem. No čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bioaktivne spojeve.

U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvorni utjecaj na vitalnost kože.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mjesecima osvježite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahtijeva mnogo vremena i veliko kulinarsko umijeće.

Čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve.

Sigurni smo da će u njemu uživati odrasli i djeca koja će zbog ovog posebnog okusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan.

Recept za sirup od ruže:

  1. Tri četvrtine staklenke zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.
  2. Dodati 4 dag limunske kiseline, naliti vode gotovo do vrha. Pokriti tanjurićem, ali ne poklopcem.
  3. Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti.
  4. Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera).
  5. Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.
  6. Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike vrtne ruže.

Ako ste ljubiteljica domaćih sirupa, probajte i ove recepte:

Napitak od mente Recept za sok od mente, tako dobro osvježava tijelo i dah Sok od bazge Birajte najdraži dodatak: Tri recepta za domaći sirup od bazge Sirup od kadulje Sirup od kadulje: Domaći recept u kojem bazga ima opasnu konkurenciju

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju