Čim stignu prvi topliji dani, s njima dolaze i tulipani, divni i raskošni vjesnici proljeća.
Iako tulipani i ne zahtijevaju preveliku brigu jednom kad ih stavite u vazu, ipak postoje trikovi kojima možete obogatiti vodu u kojoj se nalaze i tako njihovu postojanost još više produžiti. Dakako, bitno je da vodu mijenjate svaki drugi dan.
Šećer
Dok je još vezan za korijen, cvijet ima koristi od šećera koji proizvodi lišće biljke kroz proces fotosinteze. Nakon što se cvijet odreže, hranjive tvari dostupne cvijetu znatno su ograničene. Kako bi se nadoknadio ovaj gubitak, u vazu se može dodati čajna žličica šećera kako bi se produžila dugovječnost tulipana i osigurala kontinuirana prehrana.
Šećer i jabučni ocat
Jabučni ocat također može zadržati cvijet svježim u vazi još dulje. Trik je u tome da u vodu dodate dvije čajne žličice šećera i dvije žličice jabučnog octa prije nego stavite tulipane u vazu. Šećer hrani biljke, dok ocat inhibira rast bakterija. Osim toga, ova će kombinacija tulipanima pomoći da dulje ostanu uspravni.
Bakrene kovanice
Bakar ima antimikrobno djelovanje, sprječava rast bakterija i tako čuva svježinu cvijeta, a i dulje ga drži uspravnim. U vazu ubacite jednu kovanicu, a za to su najbolje one od jednog i dva eura te deset, dvadeset i pedeset centi jer je u njima postotak bakra najviši.
Limunov sok
Voda u kojoj se nalaze vaši tulipani bit će svježija i ako u nju dodate nekoliko kapi limunova soka jer je i njegovo djelovanje antimikrobno.