Prvi korak u pripremi većine jela započinje sa zagrijavanjem nešto ulja i/ili maslaca u loncu na kojem čete potom prepirjati željenu namirnicu poput mesa, luka ili nečeg sličnog.
Ako ne mjerite ulje i stavljate ga u lonac „odokativnom“metodom, mogli biste unijeti više kalorija u organizam nego što ste to planirali.
Biljna ulja su jedna od najkaloričnijih namirnica koja postoje. U 100 ml ulja nalazi se između 800 do 900 kalorija ovisno o vrsti, a svega jedna žlica ulja ima čak 125 kalorija.
Želite li smanjiti kalorijsku vrijednost jela, počnite mjeriti količinu ulja koju koristite u pripremi jela ili ju zamijenite niskokaloričnim alternativama.
Kada trebate ispirjati luk na tavi umjesto luka dodajte malo vruće vode. Imajte na umu da namirnice pirjane u vodi neće imati hrskavu teksturu, ali će spriječiti lijepljenje luka o površinu tave.
Ako želite luku dodati dodatnu dozu okusa, umjesto obične vode upotrijebite zagrijani povrtni temeljac.
Jelo uvijek možete pripremati i u posuđu s neprianjajućim dnom koje će spriječiti lijepljenje namirnice. Pridržavajte se samo pravila korištenja takvog posuđa – primjerice teflonske tave – i nikad je nemojte zagrijavati na maksimalnu temperaturu.
Ako želite uživati u prženoj hrani, ali bez prevelike ili ikakve upotrebe ulja, ispecite je u fritezi na vrući zrak.
Kada radite miješanu salatu, sve sastojke za preljev prvo izmjerite, stavite u staklenku i pomiješajte, pa tek onda prelijte preko zelenila. Ako ne želite stavljati ulje u preljev zamijeniti ga možete s jogurtom ili zrelim avokadom.
Kako smanjiti kalorijsku vrijednost jela otkrijte i u ovim tekstovima: