Prvi korak u pripremi većine jela započinje sa zagrijavanjem nešto ulja i/ili maslaca u loncu na kojem čete potom prepirjati željenu namirnicu poput mesa, luka ili nečeg sličnog.

Ako ne mjerite ulje i stavljate ga u lonac „odokativnom“metodom, mogli biste unijeti više kalorija u organizam nego što ste to planirali.

Biljna ulja su jedna od najkaloričnijih namirnica koja postoje. U 100 ml ulja nalazi se između 800 do 900 kalorija ovisno o vrsti, a svega jedna žlica ulja ima čak 125 kalorija.

Želite li smanjiti kalorijsku vrijednost jela, počnite mjeriti količinu ulja koju koristite u pripremi jela ili ju zamijenite niskokaloričnim alternativama.

Kada trebate ispirjati luk na tavi umjesto luka dodajte malo vruće vode. Imajte na umu da namirnice pirjane u vodi neće imati hrskavu teksturu, ali će spriječiti lijepljenje luka o površinu tave.

Ako želite luku dodati dodatnu dozu okusa, umjesto obične vode upotrijebite zagrijani povrtni temeljac.

Jelo uvijek možete pripremati i u posuđu s neprianjajućim dnom koje će spriječiti lijepljenje namirnice. Pridržavajte se samo pravila korištenja takvog posuđa – primjerice teflonske tave – i nikad je nemojte zagrijavati na maksimalnu temperaturu.

Ako želite uživati u prženoj hrani, ali bez prevelike ili ikakve upotrebe ulja, ispecite je u fritezi na vrući zrak.

Kada radite miješanu salatu, sve sastojke za preljev prvo izmjerite, stavite u staklenku i pomiješajte, pa tek onda prelijte preko zelenila. Ako ne želite stavljati ulje u preljev zamijeniti ga možete s jogurtom ili zrelim avokadom.

Kako smanjiti kalorijsku vrijednost jela otkrijte i u ovim tekstovima:

Slika nije dostupna Do 300 kalorija manje: Recept za kremasti pire koji sjajno ide uz pečeno meso

Francuska salata 600 kalorija manje: Trik za kremastu i sočnu francusku salatu bez hrpe majoneze

Kremasti rižoto s gljivama i graškom 200 do 300 kalorija manje: Trik za kremasti rižoto koji se topi u ustima

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju