Italija je poznata po mnoštvu restorana koji poslužuju jednostavna, ali vrlo ukusna jela, uglavnom bazirana na tjestenini. Priprema takvih jela traje manje od 15 minuta, pa su idealan izbor za brzo gotov ručak ili večeru, a vole ih i odrasli i djeca.
Ključan korak u pripremanju takvih jednostavnih recepata s tjesteninom jest da umaku dodate otprilike jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kombinacija masnoće iz umaka i škroba iz vode učinit će da se umak zgusne i primi za tjesteninu.
Tako to radi svaki respektabilni talijanski restoran, pa i Talijani kada kuhaju tjesteninu kod kuće.
Dobar tek!
Savjeti plus:
- ako je potrebno, konzerviranoj rajčici dodajte malo šećera
- na veliki lonac vode dovoljna je jedna žlica soli; promiješajte tjesteninu jednom ili dvaput dok se kuha
- tempirajte tjesteninu tako da se skuha taman kada završite umak; ako kuhanu tjesteninu ostavite u cjedilu, zalijepit će se i otvrdnuti kad se ohladi; idealno će biti da špagete direktno iz vode hvataljkom stavite u umak pa vam cjedilo neće ni trebati
- ako se tjestenina zalijepi i otvrdni, omekšajte je s malo vode u kojoj se kuhala; nemojte je ispirati pod vodom iz slavine jer ćete tako isprati škrob pa se umak neće primiti za tjesteninu; umjesto vode, tjestenini možete dodati i malo ulja kako se ne bi stvrdnula.
Inspirirajte se ostalim receptima s tunom.
Dobar tek!