Usred ste pečenja kolača i shvatite da vam je ponestalo ključnog sastojka – jaja. Ne živcirajte se jer postoje nepogrešive i jednostavne zamjene za jaja.

 

1. Biljno ulje

Oko 60 mililitara biljnog ulja može zamijeniti jedno jaje kod pečenja. Treba li vam više od jednog jajeta, poslužite se nekom drugom zamjenom jer će više ulja od ove količine učiniti kolač premasnim i miris ulja će dominirati.

2. Voda, ulja i prašak za pecivo

Pomiješajte dvije jušne žlice vode, jednu čajnu žličicu ulja (poput suncokretovog ili nekog drugog biljnog ulja) i dvije čajne žličice praška za pecivo. I ovu mješavinu koristite isključivo kada vam treba zamjena za jedno jaje jer bi velika količina praška za pecivo mogla pokvariti kolač.

3. Banana

Pire od pola banane zamjena je za jedno jaje. Vodite računa o tome da će u ovom slučaju kolač koji radite imati blagi okus po banani.

4. Sjemenke lana

Sjemenke lana izuzetno su dobre za srce, a sada znate i da su odlična veganska zamjena jajima. Jednu žlicu smrvljenih sjemenki lana pomiješajte s tri žlice vode i miješajte dok sjemenke u potpunosti ne upiju vodu. Mješavinu koristite umjesto jednog jajeta.

5. Kiselo vrhnje ili jogurt

Dvije jušne žlice kiselog vrhnja ili jogurta zamijenit će jedno jaje. Vrhnje je bolji odabir od jogurta jer će zahvaljujući njemu kolač biti sočniji.

6. Gazirana mineralna voda

Sa 60 ml gazirane vode dobit ćete zamjenu za jedno jaje srednje veličine.

Kolač od jogurta Uspije baš svima: Recept za najbrži kolač od jogurta "na čaše"

Brzi kolač od jabuka Brzi kolač od jabuka za koji vam ne treba niti mikser

Sambali Sambali: Recept za jako fini turski kolač bez jaja i brašna

Posni kolač s višnjama Bez jaja i mlijeka: Recept za posni kolač s višnjama

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju