Usred ste pečenja kolača i shvatite da vam je ponestalo ključnog sastojka – jaja. Ne živcirajte se jer postoje nepogrešive i jednostavne zamjene za jaja koje će vaš desert učiniti još sočnijim i ukusnijim. Ove zamjene možete koristiti i kod pravljenja domaće tjestenine

1. Voda, ulja i prašak za pecivo
Pomiješajte dvije žlice vode, jednu žličicu ulja (poput suncokretovog ili nekog drugog biljnog ulja) i dvije žličice praška za pecivo. Ovu količinu mješavine koristite umjesto jednog jaja. Kada se stavlja u kolače i kekse, tako se dobro stopi da nitko neće primijetiti da u desertu nema jaja.

2. Biljno ulje

Oko 60 mililitara biljnog ulja može zamijeniti jedno jaje kod pečenja. Fali li vam više od jednog jajeta, poslužite se nekom drugom zamjenom jer će više ulja od ove količine učiniti kolač premasnim i miris ulja će dominirati.

3. Banana
Pire od pola banane bit će dostatna zamjena jednom jajetu. Vodite računa o tome da će, što god pekli, imati blagi okus po banani, što bi, ovisno o jelu, moglo biti i odličan odmak od standardnog recepta i dati jelu novu okusnu notu.

4. Sjemenke lana

Sjemenke lana izuzetno su dobre za srce, a sada znate i da su odlična veganska zamjena jajima. Jednu žlicu smrvljenih sjemenki lana pomiješajte s tri žlice vode i miješajte dok sjemenke u potpunosti ne upiju vodu. Mješavinu koristite umjesto jednog jajeta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju