U turskoj gastronomiji postoji čitav niz sjajnih deserata, a jedan od njih je i sambali. Ovo je naziv za tradicionalni kolač u kojem nema ni jaja ni brašna, a njegova baza je jednostavan biskvit koji se radi od griza, mlijeka i šećera. Kao i kod mnogi drugi turski kolači, i ovaj se prelijeva tradicionalnim sirupom od šećera, vode i limuna. U nastavku pronađite recept za sambali.

 

Sastojci za biskvit:

  • 20 dag kristal-šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 40 dag pšeničnog griza
  • ½ čajne žličice sode za kolače

Sastojci za sirup:

  • 20 dag kristal-šećera
  • 250 ml vode
  • 3 velike žlice limunova soka

Dodatni sastojci:

  • 10 dag cijelih oljuštenih badema za ukras
  • maslac za premazivanje kalupa

Priprema:

  1. Sve sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i sjedinite kuhačom ili mikserom. Uzmite kalup po želji, premažite ga maslacem i ulijte u njega smjesu. Poravnajte sve špatulom, a zatim pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom te pustite da stoji minimalno sat vremena dok griz ne upije mlijeko.
  2. U međuvremenu pripremite sirup. U zdjelicu za kuhanje stavite šećer i vodu. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi i zatim dodajte limun. Nakon što sirup zakipi, kuhajte ga još pet minuta, a nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  3. Nakon što je smjesa za biskvit odmarala barem sat vremena, prije pečenja je proporcionalno razrežite kao što biste to napravili npr. s baklavom (na rombove, ploške ili drugačije po želji). Zatim na svaki izrezani dio lagano utisnite jedan badem.
  4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 45 minuta ili sve dok biskvit ne bude tamnije zlatnožute boje. Nakon toga izvadite ga iz pećnice, odmah prelijte sirupom i pustite da se kolač ohladi

Inspirirajte se i ostalim kolačima bez jaja od kojih su neki i bez brašna: Torta od keksa i čokolade koja se radi bez brašna, jaja i pećnice Fantastična torta od keksa i čokolade koja se radi bez jaja, brašna i pećnice Čokoladne kocke Recept za sočne čokoladne kocke u koje ne idu jaja Kakao-kocke Kakao-kocke bez jaja, mlijeka i maslaca za koje vam ne treba ni mikser Palačinke Nema razlike: Recept za fine palačinke bez jaja Crnac bez jaja "Crnac bez jaja": Recept za popularan kolač koji svima uspijeva iz prve

 

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju