Originalni recept za tradicionalni talijanski liker od naranče
Originalni recept za tradicionalni talijanski liker od naranče (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Imamo pravi recept za najbolji domaći liker od naranče, talijanski arancello

15-01-2025 Piše L.Š.
komentari

Ljubitelji talijanske kuhinje i mediteranskih okusa, nećete moći odoljeti ovom receptu za domaći arancello. Tradicionalni liker od naranče u sebi nosi sunčevu energiju, miris mora i tradiciju talijanskih nona koje su znale kako jednostavne sastojke pretvoriti u pravo remek-djelo.

Ako imate višak naranči, iskoristite ih na ovaj način, ali ovaj liker toliko je dobar da biste ih mogli kupiti i za pripremu likera. 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja

Evo kako ga pripremiti: 

Liker od naranče - sastojci:

  • 4 naranče (neprskane)
  • 2 ½ šalice alkohola (95 % ili kvalitetna votka, može i dobra lozovača)
  • 2 ½ šalice vode
  • 1 ½ šalica šećera

Liker od naranče - priprema:

  1. Priprema naranči: Operite i osušite naranče. S pomoću gulilice za krumpir ogulite koru naranče, pazeći da uzimate samo narančasti dio (izbjegavajte bijeli dio kore jer daje gorčinu). Trebali biste dobiti oko 120 grama kore.
  2. Namakanje kore: Stavite koru naranče u čistu staklenku dovoljno veliku da u nju možete uliti alkohol. Prelijte koru alkoholom tako da je potpuno pokrivena. Staklenku zatvorite i ostavite na tamnom mjestu 21 dan. Povremeno protresite staklenku, a izbjegavajte direktno sunce.
  3. Filtriranje alkohola: Nakon 21 dana procijedite alkohol kroz metalno cjedilo kako biste uklonili korice. Dobit ćete lijepo obojeni narančasti alkohol. Ostavite sa strane.
  4. Priprema šećernog sirupa: U srednje velikom loncu, na srednjoj vatri, miješajte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Smjesa ne treba zakuhati. Ostavite sirup da se potpuno ohladi.
  5. Spajanje likera: Pomiješajte ohlađeni šećerni sirup s narančastim alkoholom. Dobro promiješajte. Ulijte liker u staklene boce i dobro zatvorite. Ostavite liker da odstoji u boci još 15 dana prije nego što počnete u njemu uživati. Možete ga odmah konzumirati, ali najbolji će biti nakon što odstoji.
  6. Arancello poslužite dobro rashlađen, idealno iz zamrzivača, kao digestiv nakon ručka ili večere. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu kako bi zadržao okus i svježinu.

Dobar tek!

Savjet: Ovako pripremljeni liker možete koristiti za pripremu raznih slastica - kolača, torti, pita i savijača. 

Arancello najbolje paše uz palačinke mekane kao duša. Jedostavno ih prelijte likerom i uživajte! 

Palačinke prelivene likerom od naranče Palačinke prelivene arancellom prava su delicija (Foto: Stockfood)

Provjerite i druge recepte za likere. 

Koktel s domaćim likerom od bazge Recept za liker od bazge: Ovo je savršen dodatak ljetnim koktelima Liker od višanja Najjednostavniji recept za liker od višanja Domaći liker od mente Slatkoću i gustoću prilagodite sebi: Recept za domaći liker od mente Čokoladni liker Okus je fantazija: Recept za slasni i zasitni čokoladni liker Malinovac Malinovac: Recept za najfiniji okus djetinjstva u liker verziji Orahovac Nema do orahovca: Recept za ljekoviti liker star 90 godina

Živjeli! 

 

Pročitaj još
Pročitaj još