Ako imate višak naranči, iskoristite ih na ovaj način, ali ovaj liker toliko je dobar da biste ih mogli kupiti i za pripremu likera.
Evo kako ga pripremiti:
Liker od naranče - sastojci:
- 4 naranče (neprskane)
- 2 ½ šalice alkohola (95 % ili kvalitetna votka, može i dobra lozovača)
- 2 ½ šalice vode
- 1 ½ šalica šećera
Liker od naranče - priprema:
- Priprema naranči: Operite i osušite naranče. S pomoću gulilice za krumpir ogulite koru naranče, pazeći da uzimate samo narančasti dio (izbjegavajte bijeli dio kore jer daje gorčinu). Trebali biste dobiti oko 120 grama kore.
- Namakanje kore: Stavite koru naranče u čistu staklenku dovoljno veliku da u nju možete uliti alkohol. Prelijte koru alkoholom tako da je potpuno pokrivena. Staklenku zatvorite i ostavite na tamnom mjestu 21 dan. Povremeno protresite staklenku, a izbjegavajte direktno sunce.
- Filtriranje alkohola: Nakon 21 dana procijedite alkohol kroz metalno cjedilo kako biste uklonili korice. Dobit ćete lijepo obojeni narančasti alkohol. Ostavite sa strane.
- Priprema šećernog sirupa: U srednje velikom loncu, na srednjoj vatri, miješajte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Smjesa ne treba zakuhati. Ostavite sirup da se potpuno ohladi.
- Spajanje likera: Pomiješajte ohlađeni šećerni sirup s narančastim alkoholom. Dobro promiješajte. Ulijte liker u staklene boce i dobro zatvorite. Ostavite liker da odstoji u boci još 15 dana prije nego što počnete u njemu uživati. Možete ga odmah konzumirati, ali najbolji će biti nakon što odstoji.
- Arancello poslužite dobro rashlađen, idealno iz zamrzivača, kao digestiv nakon ručka ili večere. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu kako bi zadržao okus i svježinu.
Savjet: Ovako pripremljeni liker možete koristiti za pripremu raznih slastica - kolača, torti, pita i savijača.
Arancello najbolje paše uz palačinke mekane kao duša. Jedostavno ih prelijte likerom i uživajte!
Palačinke prelivene arancellom prava su delicija (Foto: Stockfood)
Provjerite i druge recepte za likere.
Živjeli!