Vanje imendan slave 31. siječnja, a tim povodom doznali smo nešto o porijeklu ovog uniseks imena.

Značenje imena Vanja zapravo je isto kao i Ivan jer je Vanja varijanta tog čestog imena, kao i ženskih verzija Ivana i Ivanka. U Rusiji je Vanja najrasprostranjeniji nadimak imena Ivan i u mnogim ruskim i slavenskim bajkama to ime nose glavni junaci.

Vanje imendan slave 31. siječnja, a tim povodom doznali smo nešto o porijeklu ovog unisex imena

Ime Vanja, odnosno Ivan, potječe od grčkog Iochannes izvedenog od hebrejskog Johanan sa značenjem "Bog je milostiv". Neka od opisnih značenja imena također su "onaj koji je poslan od Boga", "ona žena koja je božja snaga i milost", "ona koju poštuju i vole", "ona koja je pravi prijatelj", "milostiva", "ona koja se smilovala na svačiju patnju i nevolju".

Iako je Vanja uniseks ime, odnosno može biti i žensko i muško, postoje razlike u njegovu pisanju i izgovaranju u različitim svjetskim jezicima. Kao u Hrvatskoj, i u Rusiji i Ukrajini ime Vanya je i muško i žensko, ali Wanya je u tim zemljama samo žensko ime. U skandinavskim zemljama (Norveškoj, Švedskoj, Danskoj, Finskoj), ime Vanya uvijek je samo žensko.

Osobe s imenom Vanja opisuje se kao komunikativne, prijateljski nastrojene, živahne i omiljene u društvu. Lako uče i obrazovanje im je važno te ne mogu zamisliti život bez aktivnog, društvenog angažiranja.

Također ih krasi izražena kreativnost i talent te istančani smisao za estetiku, a mnoge Vanje imaju veliki dar za razna područja umjetnosti.

Martina Kakve su osobe koje nose ime Martina?

Marija Kakve su žene koje nose ime Marija?

Lidija Kakve su osobe koje nose ime Lidija?

Maja Kakve su osobe koje nose ime Maja?

Vesna Kakve su osobe koje nose ime Vesna?

Antonija Kakve su osobe koje nose ime Antonija?

Anamarija Kakve su osobe koje nose ima Anamarija?

Viktorija Kakve su osobe koje nose ime Viktorija?

Helena Kakve su žene koje nose ime Helena?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju