Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije koje obilježavamo 8. prosinca jedan je od dana kad osobe koje nose ime Marija slave imendan. Marija je, u raznim varijantama, najrasprostranjenije žensko ime na svijetu.

Kao ime Isusove majke, ime Marija simbolizira čistu i duboku ljubav. U izvornom hebrejskom jeziku ime glasi Mirjam, a naš je oblik Marija prema latinskom Maria. Po novijem tumačenju ime je izvedeno od egipatskog mry što znači voljena, odnosno od Boga voljena. Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog mir (gorko) i jam (more) pa bi značenje bilo gorčina mora.

Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje, ime nosi značenje kapljica mora i izvedeno je od hebrejskih riječi mar (kapljica) i jam (more). Zbog velikog štovanja Blažene Majke Božje, u katoličkim zemljama se do 15. stoljeća ime Marija nije koristilo kao krsno ime. U doba reformacije, katolici su sve više birali ime Marija kao simbol svoje vjere.

Ime Marija zastupljeno je u svim zemljama Europe, Sjeverne i Južne Amerike te u dijelovima Azije. Posebice u Španjolskoj te u latinskom dijelu Amerike ističe se iznimno bogat repertoar ženskih imena inspiriranih kultom Isusove majke. Iz toga su nastala i tzv. marijanska imena.

María je tijekom cijelog 20. stoljeća najučestalije španjolsko žensko ime - skoro 30 posto Španjolki zove se Maria. Marija se često pojavljuje i u sklopu s drugim imenima: Anna Maria, Maria Magdalena i slično. Drugi oblici imena Marija su Marijela, Marijeta, Mari(j)ola, Marika, Maruša, Maša, Mi(j)a, Ri(j)a, Majda, Mara, Mare, Marica, Marta, Mina, itd.

Prema numerologiji, osobe koje nose ovo ime vrlo su skromne i velikodušne. Marije su odgovorne i emotivne, često vrlo produhovljene. Sklone su sanjarenju i idealiziranju. Krasi ih i velika sposobnost organizacije, vrlo su odgovorne i pouzdane.

Poznate žene s imenom Marija: Marija Jurić Zagorka, Marie Curie, Maria Callas, Marija Terezija, Marija Omaljev-Grbić.

Ivane slave imendan 27. prosinca Kakve su osobe koje nose ime Ivana?

Snježana Kakve su žene koje nose ime Snježana?

Nikolina Kakve su osobe koje nose imena Nikolina i Nikola?

Barbara Kakve su osobe koje nose ime Barbara?

Katarina Iskrene i odvažne: Kakve su osobe koje nose ime Katarina?

Leona Kakve su osobe koje nose ime Leona?

Irena Kakve su osobe koje nose ime Irena?

Ana Snalažljive i odlučne: Kakve su osobe koje nose ime Ana?

Anamarija Kakve su osobe koje nose ima Anamarija?

Maja Kakve su osobe koje nose ime Maja?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju