Na Valentinovo imendan slave Valentine, a ovo ime potječe od muškog imena Valentin, odnosno od imena sveca Svetog Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Valentina je ženski oblik muškog imena Valentin. Ime je izvedeno od latinske riječi valentinus i ima značenje 'koja je zdrava, jaka'. Ime je poznato ponajviše po Svetom Valentinu, zbog kojeg ime Valentina povezujemo s Danom zaljubljenih, ljubavi i romantikom.

Ime Valentina potječe od muškog imena Valentin, odnosno od imena Svetog Valentina, zaštitnika zaljubljenih

Osobe koje nose ime Valentina opisuje se kao temperamentne, sposobne, velikodušne, plemenite, pažljive i kreativne. Valentine su često prijateljski nastrojene prema svima te ih krasi vesela i aktivna narav.

Ime Valentina objašnjava i numerologija prema kojoj se radi o osobama kojima su vodilje kroz život dobrota i marljivost. Osim toga radi se o praktičnim osobama koje imaju osjećaj za detalje. Pouzdane su i uvijek spremne pomoći te su usmjerene prema rješavanju problema.

Kada je u pitanju ljubav prizemljene su i odane prtneru. Ne vole da ih se ograničava, a uz sebe vole imati snažnog i odlučnog partnera.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 11.646 žena s imenom Valentina, 1348 muškaraca s imenom Valentin i 1928 s imenom Valentino. Njima svima želimo sretan imendan.