Jedna od najlegendarnijih i najuspješnijih manekenki mnogim je svojim izdanjima ispisivala povijest, a crvena Versaceova haljina s dodjele Oscara 1991., na kojoj se pojavila rukom pod ruku s tadašnjim partnerom Richardom Gereom, njezin je možda i najpoznatiji modni trenutak.

Galerija Cindy Crawford i Richard Gere na dodjeli Oscara 1991. Cindy Crawford blistala je u crvenoj Versace haljini Cindy Crawford na dodjeli Oscara 1991. +1 Cindy Crawford i Richard Gere na dodjeli Oscara 1991.

Cindy Crawford danas slavi 58. rođendan, a mi smo ga odlučile obilježiti prisjećanjem na haljinu koja nikad neće izblijedjeti iz modne povijesti.

Duga večernja haljina jarko crvene boje s dubokim i odvažnim dekolteom iz radionice kuće Versace pretvorila je predivnu manekenku u femme fatale u punom smislu te riječi, a poseban je dodatak bio njezin široki osmijeh koji je ukazivao na to koliko je sretna i ispunjena sa svojim odabranikom Richardom Gereom.

Slavnog je glumca čvrsto držala za ruku, a upravo je to pojavljivanje bilo njihovo prvo zajedničko u javnosti te su njime potvrdili svoju vezu.

Cindy Crawford blistala je u crvenoj Versace haljini Cindy Crawford blistala je u crvenoj Versace haljini (Foto: Profimedia)

Vatreno crvenoj kreaciji dodala je crne detalje – crne cipele s visokim potpeticom i zanimljivim trakama oko stopala te malu crnu okruglu šljokičastu torbicu. Njezina bujna smeđa kosa savršeno je upotpunila tu kombinaciju, o kojoj je Cindy kasnije rekla:

Mislim da je to bilo wow, moda se vratila na dodjelu Oscara.

Haljina je posebna i po tome što se radi o prvoj kreaciji modne kuće Versace koja se ikada pojavila na oskarovskom tepihu. Naime, manekenka je sličnu haljinu nosila na reviji te kuće i kada je saznala da ide na dodjelu Oscara, zamolila je Giannija Versacea da joj napravi istu takvu u crvenoj boji. 

Cindy je te godine zajedno sa Susan Sarandon prezentirala nagradu za najbolju scenografiju, a ono što je prezentirala svojim stilom upisalo se u modnu vječnost i postalo jedna od najkopiranijih haljina u povijesti. U više je anketa, što starijih, što novijih, svrstavana u najbolje i najupečatljivije haljine u povijesti dodjele Oscara, rekreirali su je mnogi, a i sama se manekenka kasnije često pojavljivala u sličnim kreacijama.

Ova divna oprava toliko je popularna da ima i svoj zasebni članak na Wikipediji.

Crawford i Gere svoju su ljubavnu priču pričali do 1995., a manekenka je godinama kasnije izjavila da im je presudilo različito viđenje njihove budućnosti. Cindy je naime odmah željela i djecu i stabilniji odnos, dok je 17 godina stariji glumac tada i pred novinarima izjavio da je on sam još uvijek dijete, a i često su bili razdvojeni zbog brojnih poslovnih obveza.

Cindy se 1998. udala za biznismena Randea Gerbera, imaju dvoje djece, Kaiju i Presleyja, a zajedno su i dandanas.

Cindy Crawford u Versace haljini na 63. dodjeli Oscara Crvena Vesace haljina koju je Cindy Crawford nosila 1991. godina na 63. dodjeli Oscara (Foto: Afp)

Ovo je najljepši supermodel svih vremena po vašem odabiru Cindy Crawford - 1 Cindy Crawford - 2 Cindy Crawford - 3 +21 Cindy Crawford - 4

Ovo je najljepša haljina u povijesti Oscara po odabiru čitateljica Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. s tadašnjim dečkom Benjaminom Brattom Julia Roberts i Benjamin Bratt na zabavi magazina Vanity Fair nakon dodjele Oscara 2001. Julia Roberts u kultnoj haljini modne kuće Valentino +3 Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju