Gubitak težine ili održavanje postojeće nije nimalo jednostavan zadatak. Koliko god vježbanje bilo važno za održavanje i fizičke i psihičke kondicije, najveću ulogu u zdravom načinu života ima prehrana. Međutim, što ako vam se čini da radite baš sve onako kako treba, a kilogrami ne idu dolje te vam se čini da se debljate i od zraka?

Sve to nije samo u vašoj glavi. Iza toga postoji niz medicinskih i nutricionističkih razloga koje donosimo u nastavku, kao i savjete o tome što možete učiniti za svaku pojedinu situaciju kako biste ubrzali svoj metabolizam.

1. Povišena razina inzulina
Ako se već neko vrijeme borite s kilogramima te vam se čini da baš ništa ne pomaže, dogovorite termin kod svojeg liječnika obiteljske medicine koji će vas uputiti na daljnje pretrage pokaže li se da razina inzulina nije zadovoljavajuća ili pak već bolujete od dijabetesa.

Kako kaže dr. Trissa Reid, specijalistica medicine pretilosti i članica Američkog odbora za medicinu pretilosti, inzulin je hormon koji signalizira da nešto u našem organizmu nije onako kako bi trebalo biti. Kada osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, stanice organizma ne prepoznaju inzulin, pa štitnjača mora pojačano raditi, što vodi u začaran krug teškog gubljenja kilograma. Naime, štitnjača radi triput više nego što bi trebala, no razina šećera u krvi ostaje jednaka, a s vremenom dolazi do toga da štitnjača više ne može sama regulirati inzulin. Tada dolazi do pojave dijabetesa.

Rješenje: Ako nalazi i pokažu povišenu razinu šećera u krvi, to ne znači da nikada nećete moći postati zdraviji i skinuti onaj višak kilograma koji vam smeta. Preporučuje se da konzumirate hranu koja nema dodanih šećera i koja je siromašna ugljikohidratima te da pratite svoje kretanje. Ako već ne možete ili ne želite vježbati, pokušajte barem brojiti svoje korake. Mnoge mobilne aplikacije imaju tu opciju.

2. Premorenost i stres
Patite li od nesanice, to je znak da se u vašem životu događa nešto što vas, možda čak i podsvjesno, muči. Nesanica nikada ne dolazi sama, nego je uvijek vezana za vanjske okolnosti. Ako vam je na poslu teško, imate probleme s financijama, partnerom ili djecom, to će se odraziti na vaše spavanje, a time i na nakupljene kilograme.

Zbog premorenosti se u tijelu događaju hormonalne promjene pa ono traži unos više kalorija, najčešće nezdravih namirnica za kojima osjećamo jaku želju, bilo slatkima ili slanima. Oslobađa se hormon kortizol zbog kojeg se osjeća povećana glad

Rješenje: Rješenje ovog problema nameće se samo po sebi – treba utjecati na vanjske faktore koji ujedno prouzrokuju stres. No to je mnogo lakše reći nego napraviti pa treba krenuti korak po korak. Prvo možete instalirati neku od aplikacija za meditaciju, uzeti barem 10 minuta u svakom danu za sebe, opustiti se uz čitanje ili toplu kupku uz hranjivu masku na licu, otići na trčanje i slično. Jednom kada nađete svoj ispušni ventil, razina stresa će se smanjiti.

3. Alergije
Ako pijete tablete za smirenje alergija, posebno u ovo vrijeme kada vani bujaju trave i pelud, moguće je da je to uzrok nakupljanja kilograma. Iako medicinski stručnjaci još nisu sigurni zašto, kako kaže spomenuta dr. Reid, histamin, kemikalija koju proizvodi naš imunološki sustav kako bi se borio protiv alergija, ima ulogu u kontroliranju apetita. Istraživanje provedeno na Yaleu također je to potvrdilo

Rješenje: Patite li od sezonskih alergija za koje pijete tablete, posavjetujte se s liječnikom o tome da vam preporuči sprej za nos (temeljen na steroidima i histaminu) jer se on manje upija u krvne stanice, a time i manje utječe na osjećaj gladi.

4. Jedenje prevelikih porcija s prevelikih tanjura
Jeste li kada razmišljali o tome da kod kuće imate prevelike tanjure pa vam se čini da ih pošto-poto morate ispuniti? Upravo je to također jedan od razloga zbog kojeg ne možete skinuti kilograme. Naime, istraživanja su pokazala da naš mozak percipira da naprosto tanjur mora biti pun kako bi se zadovoljile potrebe organizma.

Kako starimo, tako je održavanje željene tjelesne težine sve teže, ali nije neizvedivo.

Rješenje: Razmislite o tome koliko zaista jedete i utječe li na to veličina tanjura i ostalog posuđa. Najjednostavniji je i najjeftiniji trik da naprosto nabavite manje tanjure. Kao nit vodilja mogu vam poslužiti i upute na hrani o preporučenim mjerama porcija.

5. Zdravi obroci, ali u pogrešno vrijeme dana
Recimo da ste nedavno promijenili posao pa večerate u 21 umjesto u 18. Ili radite u dvije smjene pa vam se svaki tjedan razlikuje po pitanju vremena obroka. Prekasni obroci mogu značajno utjecati na nakupljanje kilograma.

Istraživanje iz 2017. godine provedeno u Brigham & Women's Hospital pokazalo je da studenti koji jedu kasno, netom prije polaska na počinak, imaju veći postotak masti u tijelu i veći indeks tjelesne mase. Kada smo stariji, to postaje još veći problem

Rješenje: Pratite što jedete. Pokušajte jesti svaki dan u što sličnije doba dana i, ako je moguće, hranu ponesite na posao. Uz sebe imajte barem zdrave grickalice, ako drugo nije opcija, poput badema, orašastih plodova ili domaće granole.

6. Jedenje zdravih namirnica punih kalorija
Čak i kao jedete organske i najzdravije namirnice, moguće je nakupljanje kilograma ako ne pripazite na količinu. Naime, namirnice kao što su avokado, bademi, maslac od kikirikija i slične jesu zdrave, ali imaju i pregršt kalorija. Osim toga, kada znamo da jedemo zdravo, podsvjesno nam se isključi osjećaj za količinu pa mislimo da možemo jesti mnogo više nego što bi to bio slučaj s hranom koja se smatra nezdravom.

Rješenje: Za početak, kada jedete, budite usmjereni samo na to. Osvijestite što jedete i zašto to jedete. Ugasite televizor, računalo i mobitel. Koncentrirajte se samo na obrok. Kada osjetite sitost, bez težine u želucu, stanite.

7. Godine
Ako ste ušli u tridesete, onda i sami znate da više ne možete jesti sve što ste mogli u dvadesetima i ne osjećati posljedice. Burek nakon ludog izlaska više nije nešto što naš organizam neće upamtiti. To se događa zato što se s godinama usporava naš bazalni metabolizam. S godinama smo također manje aktivni, pa naše tijelo troši samo kalorije umjesto nakupljenih masti. Dakle, čak i ako jedete potpuno istu vrstu i istu količinu hrane kao u dvadesetima, vaš bazalni organizam ne može sagorjeti masti na isti način u tridesetima ili četrdesetima.

Rješenje: Godine ne možemo vratiti, no možemo napraviti vježbe koje će utjecati na kritična mjesta. Fitness stručnjaci preporučuju vježbe kao što su čučnjevi, sklekovi i propadanje (uz naslon na rub stolice ili kreveta). Također se predlaže da pojedete 100 grama proteina dnevno, a to se može naći u namirnicama kao što su piletina, grah i morski plodovi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju