Dakako, osnovne recepte za bojenje jaja u ljuski luka, ljubičastom kupusu ili pak špinatu više-manje svi znamo, ali znamo i da nam se svejedno dogodi to da boja nema dovoljnu dubinu i ispadne puno slabija, a nekad čak i možda puno tamnija od one koju smo željeli.
Ako želite biti sigurni da će vaše prirodno obojene pisanice imati najbolju moguću nijansu koju određena namirnica nudi, na jednom smo mjestu okupili najpreciznije upute i stavili naglasak na minutažu uz koju sasvim sigurno nećete pogriješiti.
Količine koje smo naveli odnose se na litru vode pa ako povećavate količinu vode, jednako toliko povećajte i količine namirnica. Također, ako se jaja kuhaju zasebno, najbolje je da ih kuhate 10 – 12 minuta.
Kurkuma
Jarkožuta jaja postižu se s pomoću kurkume, a dovoljne su tri žlice kurkume, žlica octa i malo soli. Jaja ovdje možete staviti odmah s ostalim sastojcima pa nakon što voda proključa, kuhati na laganoj vatri.
Vrijeme kuhanja jaja: 10 minuta
Stajanje jaja u vodi: 5 –10 minuta
Cikla
U vodu naribajte dvije do tri veće cikle i nakon što proključa, kuhajte 40 minuta. Prethodno kuhana i ohlađena jaja stavite u vodu s ciklom.
Stajanje jaja u vodi: 15 minuta za svijetlu nijansu, sat vremena za tamnu, 2 sata za jako tamnu.
Špinat
Operite nekoliko šaka svježeg špinata i stavite ga u vodu. Kuhajte špinat 20 – 30 minuta dok voda ne postane intenzivno zelena, a zatim procijedite. U vodu stavite već kuhana jaja.
Stajanje jaja u vodi: 20 – 30 minuta za svjetliju nijansu, za tamniju barem sat i pol do dva.
Crno vino
Za bojenje jaja vinom, prvo ih skuhajte i ohladite. Za boju koristite crno ili crveno vino, otprilike 2 – 3 šalice. Stavite vino u lonac i zagrijavajte ga do vrenja, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 10 –15 minuta.
Stajanje jaja u vodi: što duže, najbolje tijekom noći.
Ljuske luka
Ljuske luka daju lijepu crvenkastosmeđu boju, a dvije šake ljuski bit će dovoljne za litru vode, nakon što voda proključa, kuhajte ljuske na laganoj vatri 35 – 40 minuta, a onda dodajte jaja pa ih kuhajte u toj vodi 10 –15 minuta.
Stajanje jaja u vodi: 30 – 60 minuta
Ljubičasti kupus
Za lijepu plavu ili sivo-plavu boju u litri vode kuhajte srednju glavicu kupusa uz 2 žlice octa, 40 – 45 minuta. Jaja se kuhaju u drugoj posudi, ohlade u hladnoj vodi i tada stavljaju u vodu s kupusom.
Stajanje jaja u vodi: najmanje 30 minuta, a za tamnije boje što duže, barem dva do tri sata.
Kava
Pripremite snažnu kavu koristeći 3 – 4 žlice mljevene kave na 2 šalice vode. Stavite kavu u lonac i kuhajte je 15 – 20 minuta, dok ne postane intenzivna i gusta. Kuhana i ohlađena jaja stavite u toplu kavu.
Stajanje jaja u kavi: 30 minuta za svjetliju, najmanje sat vremena za tamniju nijansu.
Mrkva
Ogulite 3 – 4 velike mrkve i narežite ih na male komade. Stavite ih u vodu i kuhajte 30 – 40 minuta dok ne dobijete svijetlo narančastu boju. Procijedite smjesu i stavite kuhana jaja u tekućinu.
Stajanje jaja u vodi: pola sata za svjetliju, a što je duže moguće za tamniju nijansu.
Prirodne će se boje najbolje primiti na što svjetlija jaja pa pročitajte najbolji način za uspješno izbjeljivanje jaja.
Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže
Bojenje pisanica sodom i vodom
Pisanice s karakterom: Obojite jaja u vinu i uživajte u svjetlucavom rezultatu